Consultare publică: Săptămâna europeană a sportului
Mișcarea fizică este importantă pentru sănătatea noastră, indiferent de vârsta pe care o avem. Pentru a promova beneficiile ei, Comisia Europeană a avutîn 2015 inițiativa de a organiza anual,în luna septembrie, Săptămâna europeană a sportului.
Daniela Mănuță, 28.02.2018, 13:10
Datele ultimului eurobatrometru despre sport şi activitate fizică arată că aproape 60% dintre europeni nu fac deloc sau aproape deloc mişcare. Bărbaţii fac mai mult sport decât femeile, iar dupa 55 de ani, atât bărbaţii, cât şi femeile nu mai practica nici un sport sau exerciţii fizice. Legat de motivele pentru care nu fac sport, cei mai mulţi dintre europeni au spus că nu au timp, nu sunt motivaţi sau nu îi interesează ori să faci sport este prea costisitor. Săptămâna europeană a sportului se desfășoară pe întreg teritoriul spațiului comunitar, în luna septembrie și este organizată sub forma unei campanii de sensibilizare. Promovează diferitele beneficii pe care le prezintă practicarea sportului și a unei activități fizice, fiind favorabilă incluziunii pentru toți cetățenii, indiferent de vârstă, de origine sau de capacitatea lor fizică. Cei interesați să participe la această consultare publică trebuie să răspundă la un set de întrebări, prin intermediul unui chestionar care se găsește pe pagina de internet a Comisiei Europene, secțiunea consultări publice.
Șeful biroului de presă al Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ștefan Turcu: Chestionarul este disponibil în cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, chestionarul este online, răspunsurile pot fi transmise deci în oricare dintre aceste limbi. Completarea acestuia nu durează mai mult de 20 de minute și pentru a asigura transparența, Comisia Europeană invită organizațiile care doresc să participe, pe lângă cetățenii Uniunii Europene, să se înscrie și într-un registru de transparență și să completeze. De altfel și ONG-urile sunt invitate și partenerii sociali, organizatații publice sau private și chiar autorități publice. Această consultare a început pe 19 februarie și se va termina pe 18 mai. La scurt timp după, Comisia Europeană va publica rezultatele consultării.
De exemplu, veți fi întrebat în ce măsură credeți că săptămână europeană a sportului a contribuit la creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța activității fizice și la dezvoltarea de parteneriate de colaborare între actorii implicați în promovarea sportului sau a activității fizice. Reprezentanții Comisiei Europene doresc să afle și asupra căror grupuri ar trebui să se axeze în mod mai activ viitoarele ediții ale Săptămânii europene a sportului sau care ar fi sugestiile dumneavoastră pentru îmbunătățirea acestei inițiative. Anul trecut, au fost organizate 34 de mii de evenimente, în 32 de țări la care au participat 12 milioane de persoane.