Consultare publică privind fondurile UE pentru coeziune
Până pe 8 martie este în desfăşurare o consultare publică lansată de către CE. Aceasta vizează fondurile europene pentru coeziune, iar cei interesaţi să participe trebuie să completeze un chestionar online pe pagina de internet a CE, secţiunea consultări
Daniela Mănuță, 12.02.2018, 14:07
Până pe 8 martie este în desfăşurare o consultare publică lansată de către CE. Aceasta vizează fondurile europene pentru coeziune, iar cei interesaţi să participe trebuie să completeze un chestionar online pe pagina de internet a CE, secţiunea consultări publice.
Fondul de coeziune este destinat statelor membre al căror venit naţional brut pe cap de locuitor este mai mic de 90% din media europeană. Cea mai mare parte a fondurilor de care dispune politica de coeziune sunt orientate către țările și regiunile europene mai slab dezvoltate, în scopul sprijinirii acestora în vederea recuperării și reducerii decalajelor economice, sociale și teritoriale existente în continuare la nivelul european. În ultimele două decenii, politica de coeziune a dat rezultate în toate regiunile Europei și a constituit o sursă majoră de investiții fiind create, totodată, peste 1,2 milioane de locuri de muncă. Această consultare publică se referă la viitoarea politică de coeziune de după anul 2020, în contextul în care în luna mai a acestui an va fi prezentată propunerea executivului comunitar pentru cadrul financiar multianual.
Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, sublinia recent la prezentarea unui raport privind coeziunea, importanţa menţinerii acestei politici şi după anul 2020: Raportul se uită și spre viitor și arată că politica de coeziune ar trebui să rămână și după 2020. E cel mai important instrument pentru toate statele membre și regiuni având în vedere că nimeni nu este imun la șocurile globalizării, schimbările tehnologice și crizele economice. Este necesar ca regiunile și statele să se afle într-un continuu proces de adaptare, dacă Europa dorește să rămână competitivă. De aceea politica de coeziunea ar trebui să se axeze în mod particular pe modernizarea sistemelor de învățământ și să îmbrățișeze invoarea.
Consultarea publică se adresează tuturor cetățenilor și actorilor interesați de politica de coeziune, inclusiv beneficiarilor programelor și fondurilor europene, iar chestionarul online este disponibil în 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Comisia va prezenta un rezumat al acestor răspunsuri după încheierea perioadei de consultare, iar acestea vor fi luate în considerare la elaborarea propunerilor ample privind cadrul financiar multianual post-2020. De asemenea, au fost lansate consultări similare în contextul evaluărilor programelor financiare curente din diferite domenii, fiind analizate atât performanțele actuale, cât și provocările viitoare. În perioada 2014-2020, au fost alocate peste 350 de miliarde de euro – aproximativ o treime din bugetul total al Uniunii – pentru politica de coeziune.