Consultare publică pe tema Strategiei pentru reducerea emisiilor în UE
Strategia Uniunii Europene de reducere pe termen lung a emisiilor de gaze cu efect de seră este pusă în consultare publică. Executivul comunitar vrea să afle cum pot fi îndeplinite mai eficient obiectivele legate de combaterea schimbărilor climatice.
Mihaela Mihai, 03.09.2018, 15:33
Consultarea publică se adresează tuturor cetățenilor, întreprinderilor, organizațiilor profesionale, dar și ONG-urilor și mediului academic. Comisia Europeană vrea totodată să afle opinia organizațiilor care reprezintă autorități locale, regionale și municipale.
Actualele planuri prevăd ca până în 2020 la nivel comunitar să aibă loc o reducere cu 20 la sută a emisiilor de gaze cu efect de seră față de nivelul din 1990. Totodată, sursele regenerabile ar urma să acopere 20 la sută din consumul total de energie. Pentru 2030 planurile sunt și mai ambițioase și prevăd reducerea cu cel puțin 40 % a emisiilor de gaze cu efect de seră față de nivelul din 1990, în timp ce sursele regenerabile ar urma să asigure cel puțin 27% din consumul total de energie, iar eficiența energetică să crească cu cel puțin 27 la sută.
Iar Uniunea Europeană, în calitate de semnatară a Acordului de la Paris de combatere a schimbărilor climatice, nu se oprește aici. Până în 2050, Bruxelles-ul intenționează să reducă emisiile cu cel puțin 80 la sută față de nivelul din 1990.
Eforturile sunt considerabile, dar oficialii europeni dau asigurări că trecerea la o economie eficientă din punct de vedere energetic, cu emisii scăzute de dioxid de carbon, va crea locuri de muncă și va consolida competitivitatea Europei.
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este și un obiectiv major al planurilor Comisiei Europene de creare a Uniunii Energetice. Ține să amintească acest lucru vicepreședintelui executivului comunitar, Maros Sefcovici:
“Uniunea Energetică a fost concepută pentru a ne asigura că avem suficientă energie în întreaga Europă. Am avut probleme cu securitatea aprovizionării , ne-am confruntat cu întreruperi în furnizarea gazelor naturale în special în Europa central și de est. Trebuie așadar să fim siguri că există o securitate a aprovizionărilor, dar și transparență în relația cu furnizorii pentru a nu fi în situația unui abuz de putere dominantă, de monopol.
O dată îndeplinit acest obiectiv, putem să ne concentrăm asupra celuilalt scop important. Și anume, că ne îndeplinim obligațiile în materie de combatere a schimbărilor climatice. Trebuie să avem o energie tot mai curată și mai verde în Europa.Iar această energie trebuie folosită pentru a obține produse cât mai competitive, pentru a găsi soluții care să garanteze un transport cât mai puțin poluant, dar și pentru a ne asigura că oamenii sunt mai sănătoși, iar orașele mai curate”.
Consultarea are loc pe internet și se încheie pe 9 octombrie. Chestionarul on-line este disponibil în toate limbile oficiale ale Uniunii, inclusiv în limba română.
Răspunsurile vor sta la baza unui document pe care Comisia îl va redacta până în decembrie, când la Katowice, în Polonia, va avea loc o nouă reuniune a Naţiunilor Unite pe tema schimbărilor climatice.