Consultare publică pe tema orei de vară
În Uniunea Europeană are loc o consultare publică pe tema orei de vară.Înainte de a lua o decizie legată de o posibilă renunțare la sistemul actual care prevede schimbarea orei de două ori pe an
Mihaela Mihai, 02.08.2018, 11:44
În Uniunea Europeană are loc o consultare publică pe tema orei de vară.Înainte de a lua o decizie legată de o posibilă renunțare la sistemul actual care prevede schimbarea orei de două ori pe an, executivul comunitar așteaptă opinia tututor celor interesați. Consultarea publică este deschisă până pe 16 august.
Consultarea publică are loc după ce în februarie Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate o rezoluţie în care cere Comisiei să facă o evaluare obiectivă a regimului actual al trecerii la ora de vară în ultima duminică din martie și la cea de iarnă în ultima duminică din octombrie. În funcție de această evaluare, Comisia ar urma să decidă dacă este necesară o modificare a sistemului.
Chiar dacă funcţionează în unele ţări de peste o sută de ani, ora de vară a fost introdusă în anii ’70 de statele membre ale Uniunii cu scopul de a profita mai mult de lumina zilei pe timp de vară şi de a face economie de energie.
O evaluare realizată de serviciile Parlamentului European arată că nici un studiu nu a fost determinant, până în prezent, în privinţa avantajelor şi dezavantajelor schimbării orei, apreciată şi criticată în egală măsură. Iar reducerea cheltuielilor energetice nu pare să fie atât de importantă.
Nici în privința beneficiilor asupra sănătății, studiile nu sunt foarte concludente.Potrivit unor evaluări, ora de vară ne permite să ne petrecem mai mult timp în aer liber și să ne recreem. Sunt însă și medici şi experţi care spun că după schimbarea orei durează un timp până când organismul se adaptează la noul program.Putem avea tulburări de ritm cardiac și variații ale tensiunii arteriale, dar mai ales tulburări de somn.
Tinerii şi oamenii sănătoşi trec mai uşor peste această schimbare, însă persoanele care suferă de anxietate şi depresie, precum şi vârstnicii, ar putea simţi un disconfort crescut -mai arată alte studii.
Opiniile sunt împărțite și în privința siguranței rutiere. În principiu, privarea de somn la trecerea la ora de vară ar putea crește riscul de accidente. În același timp însă, faptul că vara zilele sunt mai lungi este considerat ca fiind un factor pozitiv în materie de siguranță rutieră.
Comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc, a afirmat că, dacă se va ajunge la concluzia că trebuie să se renunţe la acest sistem, măsura trebuie aplicată în toată Uniunea Europeană, în mod unitar: Comisia Europeană primește frecvent întrebări despre regimul schimbării orei inclusiv de la membri ai legislativului comunitar. Mulți dintre cei care ne adresează întrebări au îndoieli cu privire la necesitatea trecerii la ora de vară , apoi la cea de iarnă. Înainte de a veni în plenul legislativului, am trecut în revistă toate studiile realizate cu privire la efectele benefice sau negative ale schimbării orei. Am citit și cercetările făcute de specialiștii legislativului comunitar. Toate studiile cad de acord într-o singură privință. Dacă am lăsa statele membre să decidă singure în privința renunțării la ora de vară am pune în pericol piața internă. Sunt, în consecință, împotriva acestei soluții.
Consultarea are loc pe internet și se încheie pe 16 august. Chestionarul on-line este disponibil în toate limbile oficiale ale Uniunii, inclusiv în limba română.