Consultare publică pe tema clădirilor eficiente din punct de vedere energetic
CE a lansat o consultare publică privind viitoarele măsuri de stimulare a renovării clădirilor din întreaga Uniune Europeană, astfel încât acestea să consume cât mai puţină energie şi să devină cât mai prietenoase cu mediul înconjurător.
Laurențiu Văduva, 19.06.2020, 10:05
Pactul Verde European urmăreşte transformarea Uniunii Europene într-o economie competitivă, modernă şi eficientă din punctul de vedere al consumului resurselor, astfel încât în anul 2050 să se ajungă la zero emisii de gaze cu efect de seră şi la decuplarea totală a creşterii economice de folosirea de noi resurse, prin reciclare.
În Uniunea Europeană, clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie și pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. Prin urmare, un parc imobiliar mai eficient din punctul de vedere energetic este benefic pentru întreaga planetă și poate aduce o contribuție importantă la Pactul Verde European.
Inițiativa Comisiei intitulată Valul de renovări ale clădirilor (Renovation Wave) este, de asemenea, una dintre prioritățile identificate în recentul Pachet de redresare lansat de Comisie, datorită potențialului ridicat de creare de locuri de muncă și de investiții, foarte important în contextul creat de pandemia de coronavirus.
Renovarea clădirilorreduce, de asemenea, costurile de întreţinerepentru cetăţeni şi companii, întăreşte piaţa energiilor verzi, aduce oamenilor mai mult confort şi mai multă sănătate şi îmbunătăţeşte mobilitatea sustenabilă şi coeziunea socială.
În ultimii ani s-au făcut progrese în ceea ce priveşte eficienţa energetică şi ecologică a clădirilor, iar administrarea construcţiilor de astăzi consumă uneori mai puţin de jumătate din cantitatea de energie necesară acum 20 de ani. Totuşi, se estimează că numai80% din clădirile de astăzi vor mai fi în uz în 2050 şi că doar 75% sunt eficiente energetic.
Prin această consultare, Comisia dorește să obțină păreri cu privire la modalitățile de sporire a ratei și a calității lucrărilor de renovare a clădirilor, prin intermediul unor instrumente de reglementare, de politică și financiare. Unul din obiectivele viitoarelor reglementări este cel puţin dublarea, de la an la an, a ratei de renovare a parcului european de clădiri publice şi private.
Comisia a publicat deja o foaie de parcurs pentru această inițiativă, iar pentru toamnă sunt planificate o comunicare și un plan de acțiune.
Consultarea se va desfășura până la data de 9 iulie, se adresează oricărei companii, instituţii sau persoane interesate, iar părerile şi opiniile primite vor contribui în mod direct la propunerile care urmează să fie prezentate de Comisie după sfârșitul verii.