Consultare publică europeană pentru stabilirea principiilor de respectat în spațiul digital
Este consultare publică în Uniunea Europeană pe tema principiilor și a valorilor comunitare ce trebuie respectate în spațiul digital.
Mihaela Mihai, 27.05.2021, 11:57
Ne dorim ca tranziția digitală să aducă beneficiile tangibile cetățenilor. Un mediu digital echitabil și sigur oferă oportunități pentru toată lumea, a afirmat în luna martie Margrethe Vestager, vicepreședintă a executivului comunitar la prezentarea obiectivelor și căilor de acțiune pentru transformare digitală a Europei până în anul 2030.
Comisia a propus atunci și o așa numită Busolă pentru dimensiunea digitală prin care să fie transpuse ambițiile digitale în dispoziții concrete, axate pe patru elemente esențiale.
Primul ar fi cetățeni cu competențe digitale și profesioniști cu înaltă calificare în domeniul digital; până în 2030, cel puțin 80 la sută dintre adulți ar trebui să aibă competențe digitale de bază, iar în Uniune ar trebui să existe 20 de milioane de specialiști angajați în sectorul IT.
Cel de-al doilea se referă la infrastructuri digitale securizate, performante și sustenabile. Acest lucru înseamnă, printre altele, ca toate gospodăriile să aibă conexiune la internet de înaltă calitate, iar toate zonele populate ar trebui să fie acoperite de tehnologia 5G. Totodată, în mai puțin de 10 ani, Europa ar trebui să dispună de primul său calculator cuantic.
Un alt treilea element important se referă la transformarea digitală a întreprinderilor; până în 2030, trei din patru companii ar trebui să utilizeze servicii de cloud computing și inteligența artificială.
În fine, cel de-al patrulea element se referă la digitalizarea serviciilor publice, ceea ce ar presupune ca toți cetățenii să aibă, de exemplu, acces la dosarele lor medicale în format electronic.
Cum ar trebui să se desfășoare educația și ce competențe digitale sunt necesare pentru ca cetăţenii să joace un rol activ în societate şi în procesele democratice? Cum poate fi asigurată protecţia copiilor şi a tinerilor în spaţiul online? Sau cum ar trebui să arate identitatea digitală europeană? Sunt doar câteva întrebări la care participanții la consultare publică sunt așteptați să răspundă până pe 2 septembrie.
Își pot exprima opinia simplii cetățeni, a organizațiile neguvernamentale și cele ale societății civile, întreprinderi și administrații.
Este deceniul digital al Europei și toată lumea ar trebui să aibă posibilitatea de a beneficia de soluții digitale pentru a se conecta și explora, pentru a lucra și a-și îndeplini ambițiile, este de părere comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, cel care a dat asigurări că o economie și o societată digitală rezilientă pot fi realizate doar prin consultarea tuturor părților interesate.