Consiliul lansează 13 noi proiecte PESCO
Uniunea Europeană a lansat 13 noi proiecte în cadrul programului de cooperare în materie de apărare. România este implicată în cinci dintre ele, iar două au fost chiar iniţiate de ţara noastră.
Gabriela Mitrovici, 19.11.2019, 11:23
Uniunea Europeană a lansat 13 noi proiecte în cadrul programului de cooperare în materie de apărare. România este implicată în cinci dintre ele, iar două au fost chiar iniţiate de ţara noastră.
Miniştrii apărării din Uniunea Europeană au dat undă verde, săptămâna trecută, pentru 13 noi proiecte în materie de securitate şi apărare, în cadrul Cooperării Structurate Permanente – PESCO. Cu această nouă decizie, numărul total de astfel de proiecte aflate în desfăşurare se ridică la 47. PESCO este un proiect de cooperare lansat, în 2017, de 25 de state membre ale Uniunii, între care şi România, pentru a depăşi fragmentarea în materie de apărare şi pentru a reduce dependenţa de SUA.
Unele dintre proiectele noi se concentrează pe formare, acoperind sfere ca domeniul cibernetic, al scufundărilor, al acțiunilor tactice, în domeniul medical, precum și în domeniul apărării chimice, biologice, radiologice și nucleare. Alte proiecte se concentrează pe consolidarea acțiunilor de colaborare ale Uniunii, precum și pe dezvoltarea capabilităților pe mare, în aer și în spațiu.
România participă la cinci dintre aceste noi proiecte, iar două au fost chiar iniţiate de ţara noastră. În total suntem implicaţi în 12 din cele 47 de proiecte începute până acum.
Cele două noi proiecte propuse și coordonate de România vizează formarea și pregătirea în domeniul apărării chimice, biologice, radiologice și nucleare; respectiv o rețea de centre de scufundări ale Uniunii Europene.
Un alt proiect lansat săptămâna trecută este cel referitor la sistemul maritim antisubmarin fără pilot, condus de Franţa, Portugalia, Spania şi Suedia. Acesta va utiliza tehnologie de vârf şi inteligenţa artificială pentru războiul anti-submarine şi va contribui la protejarea ‘infrastructurilor submarine de mare valoare, precum şi a sistemelor energetice din mare’, dar şi a liniilor submarine de comunicaţii.
Uniunea îşi propune, de asemenea, înfiinţarea unei academii cibernetice şi a unui hub de inovaţie, pentru pregătirea unei forţe de muncă cu expertiză tehnologică, proiect ce va fi condus de Spania şi Portugalia.
La rândul lor, Polonia şi Ungaria vor conduce demersurile de înfiinţare a unui centru medical axat pe asistarea forţelor europene de operaţiuni speciale.