Consiliul decide sancționarea Belarusului după Ryanair
Relațiile dintre Uniunea Europeană și Belarus, deja încordate după alegerile prezidențiale din 2020, s-au deteriorat și mai tare după ce un avion civil a fost forțat să aterizeze la Minsk, unde autoritățile au arestat un jurnalist aflat la bordul aparatul
Cătălin Gomboș, 31.05.2021, 09:08
Un avion de pasageri al unei companii europene, care zbura între două capitale europene – Atena și Vilnius – a fost forțat să aterizeze la Minsk sub pretextul unei amenințări cu bombă. Informațiile de până acum sugerează că a fost vorba de o operațiune premeditată: e-mailul de amenințare a fost trimis, potrivit furnizorului, după ce avionul a fost instruit să aterizeze, Hamas, acuzată că ar fi trimis amenințarea, s-a delimitat clar de aceasta, iar la bordul aparatului, pe lângă jurnalistul Roman Protasevici și prietena sa, reținuți de autoritățile din Belarus, au mai fost câteva persoane misterioase, care au debarcat, despre care presa a scris că ar fi fost agenți KGB trimiși să îl urmărească pe jurnalist.
Incidentul din Belarus a devenit imediat prioritatea Consiliului European, care ar fi trebuit să se axeze pe certificatul electronic privind COVID și pe combaterea schimbărilor climatice. Șefii de stat și de guvern au condamnat cu fermitate acțiunea Belarusului și au decis să răspundă prin extinderea sancțiunilor care îi erau deja aplicate acestei țări. Sancțiunile fuseseră decise după alegerile prezidențiale din august 2020, care i-au adus o nouă victorie liderului autoritar Aleksandr Lukașenko dar au fost marcate de fraude masive. După alegeri, susținătorii opoziției au ieșit în stradă, iar forțele de ordine au reacționat brutal pentru dispersarea manifestanților. Belarusul mai fusese vizat de sancțiuni europene și anterior, de fiecare dată pentru excesele autoritare ale regimului sau fraudarea alegerilor, însă Bruxellesul le suspendase pe fondul promisiunilor de reformă.
La Consiliul din 24 mai liderii europeni au cerut, pe lângă sancțiuni economice, ca statele membre să le interzică avioanelor din Belarus să le survoleze teritoriile. Totodată, companiilor aeriene europene li s-a recomandat să ocolească spațiul aerian al Belarusului. Multe dintre acestea au decis să respecte recomandarea, chiar dacă ocolirea Belarusului poate fi costisitoare.
Deocamdată nu se știe exact care vor fi sancțiunile pe care UE le va aplica Belarusului după incidentul cu Roman Protasevici, sau dacă acestea vor avea un impact serios asupra regimului Lukașenko. Este clar, însă, că Bruxelles-ul se gândește deja la un Belarus post-Lukașenko: la câteva zile după reuniunea Consiliului, Comisia a anunțat un pachet de 3 miliarde de euro ca sprijin economic pentru un viitor Belarus democratic.