Consiliul de cooperare UE – Azerbaidjan
La Bruxelles s-a desfăşurat cea de a 15-a întrunire a Consiliului de cooperare dintre UE și Azerbaidjan. Reuniunea a avut loc în contextul intensificării relațiilor dintre cele două părţi
Arina Petrovici-Matei, 19.02.2018, 12:00
Consiliul de cooperare a revizuit stadiul relațiilor dintre Uniunea Europeană şi Azerbaidjan în cadrul Parteneriatului estic și al politicii europene de vecinătate. Ambele părți au salutat lansarea negocierilor referitoare la un nou acord bilateral, precum și la prioritățile parteneriatului și au căzut de acord asupra necesității de a încheia rapid aceste negocieri. S-a discutat despre importanța de a accelera aderarea Azerbaidjanului la Organizaţia Mondială a Comerţului, întrucât ar ajuta atât în procesul de reformă economică din această țară, cât și la dezvoltarea și la diversificarea economiei sale. În privinţa comerțului și a cooperării sectoriale, ambele părți au subliniat importanța strategică a coridorului sudic al gazelor.
Dincolo de chestiunile economice, Uniunea Europeană și Azerbaidjanul au abordat provocările în materie de democrație, stat de drept, drepturile omului și libertățile fundamentale, inclusiv în ceea ce privește libertatea de exprimare și de asociere. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini: Am pus în discuţie astăzi şi democraţia, statul de drept şi respectarea drepturilor omului, ca parte a unei fundaţii solide a unei relaţii reciproc avantajoase. Uniunea Europeană a subliniat încă o dată că punerea integral în practică a angajamentelor internaţionale de către Azerbaidjan este vitală. Acest lucru înseamnă aplicarea recomandărilor legate de legea electorală, de libertatea de ascociere, de expresie, de aliniere la standardele internaţionale, în special în contextul actual, preelectoral, în care a intrat Azerbaidjanul.
Dna Mogherini a reafirmat disponibilitatea Uniunii Europene de a sprijini în continuare dezvoltarea instituțiilor democratice din Azerbaidjan.
Consiliul de cooperare a analizat, de asemenea, conflictul din Nagorno-Karabah și o serie de aspecte regionale. Uniunea a reafirmat că situația actuală nu poate dura, iar conflictul nu poate fi rezolvat pe cale militară, fiind nevoie de o soluționare politică rapidă, în conformitate cu dreptul internațional.
S-a discutat, totodată, despre cooperarea în domeniul transportului, şi mai ales despre negocierile în curs, asupra unui acord privind un spațiu aerian comun. Consiliul de cooperare a apreciat că inaugurarea, anul trecut, a căii ferate Baku-Tbilisi-Kars a reprezentat un progres esențial în interconectarea rețelelor de transport între Uniunea Europeană, Turcia, Georgia, Azerbaidjan și Asia Centrală.
Au fost abordate și domenii precum sistemul judiciar, educația, acțiunile climatice și mediul, inclusiv cooperarea în contextul regional al Parteneriatului estic.