Consiliul de Asociere UE – Republica Moldova
Aderarea Moldovei la Uniunea Europeană va depinde de viteza cu care Chişinăul va implementa reformele, au subliniat oficialii europeni în cadrul celei de-a șaptea reuniuni a Consiliului de asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova.
Gabriela Mitrovici, 09.02.2023, 09:15
A șaptea reuniune a Consiliul de asociere UE-Republica Moldova, desfășurată, săptămâna aceasta, la Bruxelles, a fost prima de când a primit statutul de țară candidată și au fost discutate progresele înregistrate în punerea în aplicare a Acordului de Asociere.
Fiind și prima reuniune de la invazia Rusiei în Ucraina, șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a exprimat aprecierea Bruxelles-ului pentru solidaritatea incredibilă cu Ucraina și cu poporul ucrainean. Totodată, acesta a exprimat și solidaritatea Uniunii față devRepublica Moldova, confruntată cu efectele conflictului de peste graniță.
El a amintit că de-a lungul anului trecut, Uniunea și-a intensificat considerabil ajutorul umanitar și sprijinul pentru gestionarea frontierelor Republicii Moldova, i-a consolidat securitatea energetică și a sporit asistența macrofinanciară.
La reuniunea din această săptămână s-a convenit extinderea cooperării sectoriale în domeniul comunicațiilor, fiscal și comercial, a mai precizat Josep Borrell:
Salutăm aderarea Republicii Moldova la programele vamale și fiscale ale Uniunii Europene, precum și la programul EU4Health, în marja acestui Consiliu de Asociere. Ne-am angajat să explorăm posibilitățile de reducere a tarifelor de roaming între Uniunea Europeană și Moldova. Vom sprijini eforturile depuse de Moldova în vederea modernizării sistemului său de plăți pentru a îndeplini condițiile de integrare în Spațiul Unic de Plăți în Euro. În ceea ce privește relațiile noastre comerciale, am convenit astăzi să elaborăm un plan de acțiune prioritar pentru Moldova. Acesta va contribui la avansarea unor domenii-cheie ale Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și la accelerarea accesului Moldovei la piața unică a Uniunii Europene.
De asemenea, Borrell a îndemnat autoritățile de peste Prut să utilizeze cât mai bine asistența în valoare de peste 1 miliard de euro angajată la ultimul Consiliu de Asociere și a mai amintit că Planul Economic și de Investiții are încă un potențial semnificativ, care trebuie să fie pe deplin exploatat pentru a sprijini agenda de reforme a Republicii Moldova.