Conferința privind viitorul Europei: propunerile Comisiei
Un proiect european important capătă formă: Conferinţa asupra Viitorului Europei, platformă de dialog care va reuni cetăţenii şi instituţiile europene în dezbaterea principalelor teme pentru o Uniune Europeană mai puternică şi mai aproape de oameni.
Laurențiu Văduva, 29.01.2020, 10:32
Conferinţa asupra Viitorului Europei este o prioritate politică a noii Comisii şi urmăreşte să ofere cetăţenilor europeni o voce mai puternică în raport cu activităţile Uniunii Europene şi a modalităţilor în care forul comunitar lucrează în folosul lor.
Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a prezentat săptamâna trecută propuneri pentru marile teme de discuţie ale acestui proiect, care ar urma să fie lansat anul acesta, la 9 mai, de Ziua Europei şi să se desfăşoare pe durata a doi ani. Conferinţa va crea cadrul pentru o dezbatere deschisă şi transparentă cu cetăţeni veniţi din orizonturi profesionale diverse şi din toate categoriile sociale. Comisia se angajează să transpună în acţiuni concrete rezultatele dezbaterilor.
Comisia propune două direcţii de lucru pentru dezbateri. Prima ar trebui să se axeze pe priorităţile Uniunii şi pe obiectivele pe care aceasta ar trebui să le urmărească, printre care combaterea schimbărilor climatice, economia aflată în slujba cetăţenilor, echitatea socială, transformarea digitală a Europei, promovarea valorilor europene, o voce mai puternică a Bruxelles-ului în lume sau consolidarea bazelor democratice ale Uniunii Europene. Cea de-a doua direcţie ar trebui să se axeze pe procesele democratice şi aspectele instituţionale, în special pe sistemul candidaţilor cap de listă şi pe listele transnaţionale pentru alegerile europarlamentare.
La discuţii sunt invitate şi celelalte instituţii europene, parlamentele naţionale, partenerii sociali, autorităţile locale şi societatea civilă. O platformă online multilingvă va permite o participare cât mai largă. Comisia s-a angajat să ia, împreună cu celelalte instituţii ale Uniunii, cele mai bune măsuri pentru ca ideile şi părerile exprimate de cetăţeni să fie incluse în elaborarea politicilor comunitare.
În opinia Comisiei Europene, este crucial ca cele trei instituţii europene – anume Consiliul, Parlamentul şi Comisia – să formuleze o declaraţie comună în care să fie precizate conceptul, structura, sfera de acţiune şi calendarul Conferinţei privind viitorul Europei şi să se stabilească totodată un set de principii şi obiective agreate de toate părţile.