Conferința de la Munchen și întoarcerea Americii
Cooperarea transatlantică a fost în prim plan la Ediția Specială a Conferinței de Securitate de la Munchen din 19 februarie. Statele Unite și-au semnalat, prin președintele Joe Biden, revenirea, iar CE a răspuns propunând proiecte comune.
Cătălin Gomboș, 22.02.2021, 09:17
America is back – America s-a întors a fost unul din mesajele importante transmise la Conferința de Securitate de la Munchen. Din cauza pandemiei , nu a fost o conferință în sensul obișnuit al acestui eveniment : organizatorii au optat pentru un format online, o întâlnire virtuală în data de 19 februarie, când ar fi trebuit să aibă loc conferința. Forumul propriu-zis, care de obicei durează două zile, va avea loc la o dată ulterioară, când sutele de invitați prezenți în mod obișnuit vor putea fi la fața locului.
Chiar și în acest format limitat, Conferința a fost primul mare eveniment internațional la care Joe Biden a participat în calitate de președinte. Noul lider de la Casa Albă a insistat să se delimiteze de politica America first din epoca Trump, așa că a spus apăsat – și a și repetat-o – că America is back. Ideea a preluat-o și a întărit-o și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a grăbit să treacă în revistă dosare în care este importantă cooperarea Europei cu Statele Unite, cel mai important fiind legat de schimbările climatice:
Schimbările climatice sunt criza care se vede dincolo de COVID-19. Iar pierderea biodiversității este un factor principal în spatele pandemiilor actuale și ale celor viitoare. Cu mai mult de un an în urmă, Europa a spus că vrea să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Și, prin acordul nostru european, dorim să reducem emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% deja până în 2030. Dar pentru a combate cu succes schimbările climatice globale avem nevoie de alții care să se potrivească ambiției noastre. Și exact asta se și întâmplă. Din Coreea de Sud în Japonia, din Africa de Sud în China. Și suntem cu adevărat încântați că președintele Biden s-a alăturat din nou Acordului de la Paris chiar în prima sa zi de mandat. Pentru că Statele Unite sunt partenerul nostru natural pentru conducerea globală în domeniul schimbărilor climatice. Și sunt sigur: un angajament transatlantic partajat față de o cale netă de emisii zero până în 2050 ar face din neutralitatea climei un nou punct de referință global.
Un al doilea dosar în care UE și-ar dori ca Statele Unite să i se alăture este, potrivit Ursulei von der Leyen, cel privitor reglementarea pieței digitale, astfel încât ceea ce e ilegal offline să fie ilegal și online iar valorile societăților occidentale – drepturile omului și pluralism, incluziune și protejarea intimității – să fie protejate printr-un set de reguli pe care să le respecte și giganții IT.