Conectarea rețelelor feroviare din Ucraina și Republica Moldova la cele din UE
Invadarea Ucrainei de către Rusia a avut un impact puternic asupra piețelor energiei și alimentelor. Țările UE coordonează îndeaproape acțiuni de combatere a creșterii prețurilor și a deficitelor în materie de aprovizionare.
Luminița Voinea, 31.10.2022, 08:34
Comisia Europeană inițiază un studiu de fezabilitate pentru a stabili modalitățile optime de conectare a rețelelor feroviare din Ucraina și Republica Moldova la rețeaua transeuropeană de transport.
Ecartamentul căilor ferate utilizat în cea mai mare parte a Uniunii Europene este diferit de cel din Europa de Est, ceea ce îngreunează transportul de mărfuri în ambele direcții. O soluție la această problemă ar fi ca ecartamentul feroviar utilizat în UE să fie adoptat și în aceste țări vecine, din Polonia și România în Ucraina și Moldova.
Studiul inițiat recent, reprezintă o etapă esențială a pregătirii pentru îmbunătățirea conectivității după război între UE, pe de o parte, și Ucraina și Republica Moldova, pe de altă parte.
Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat că acest studiu face parte din măsurile pe termen mediu și lung stabilite în Planul de acțiune privind culoarele de solidaritate. Totodată, este strâns legat și de propunerea prezentată de Comisie în iulie 2022 privind extinderea rețelei transeuropene de transport înspre Ucraina și Republica Moldova. În felul acesta, pregătim terenul pentru soluții pe termen mai lung, ajutând Ucraina să își organizeze schimburile comerciale de după război și eforturile de reconstrucție, a spus Adina Vălean.
Serviciul de consultanță tehnică JASPERS din cadrul Băncii Europene de Investiții este responsabil de finalizarea studiului până în mai 2023, în strânsă cooperare cu toate țările în cauză.
Potrivit statisticilor, în condiții normale, 75% din producția de cereale a Ucrainei este exportată, generând aproximativ 20% din veniturile naționale anuale din export. Înainte de război, porturile ucrainene de la Marea Neagră reprezentau 90% din exportul său de cereale și semințe oleaginoase. Aproximativ o treime din exporturi sunt destinate Europei, Chinei și, respectiv, Africii.
De precizat că, încă din luna mai UE își propunea îmbunătățirea conectivității cu Ucraina pe termen mediu și stabilirea de noi conexiuni de infrastructură în cadrul reconstrucției Ucrainei.