Condiții de muncă mai transparente și mai previzibile pentru lucrătorii din UE
Este vacanță, avem griji mai puține și gândul ne zboară la zilele perfecte de concediu. Din toamnă însă, revenim la serviciu și este bine să știm, încă de pe acum, că lucrătorii din UE vor beneficia de condiții de muncă mai transparente și mai previzibile
Luminița Voinea, 09.08.2022, 07:59
Comisia Europeană anunță că statele membre au avut timp până pe 1 august să transpună în legislația națională Directiva privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă, o etapă importantă pentru o Europă socială puternică.
Astfel, 182 de milioane de lucrători din Uniunea Europeană vor avea dreptul la o mai mare previzibilitate în ceea ce privește condițiile lor de muncă, de exemplu privind sarcinile de serviciu și timpul de lucru. De asemenea, aceștia vor avea dreptul să primească în timp util informații complete cu privire la aspectele esențiale ale muncii lor, cum ar fi locul de muncă și remunerația.
Prin Directiva privind condițiile de muncă, lucrătorii din UE vor beneficia de următoarele drepturi:
– informații complete cu privire la aspectele esențiale ale muncii lor, comunicate rapid și, atenție, în scris;
– durata perioadei de probă de la începutul unui contract de muncă, nu va putea depăși șase luni;
– posibilitatea de a exercita în paralel o altă activitate profesională pentru un alt angajator; orice restricții ale acestui drept trebuie să fie justificate prin motive obiective;
– comunicarea în avans, într-un termen rezonabil, a orelor și zilelor de referință în care munca va trebui să fie efectuată – în special pentru lucrătorii cu programe de lucru imprevizibile și în caz de muncă la cerere;
– măsuri care să prevină recurgerea abuzivă la contracte de muncă cu zero ore de lucru;
– de asemenea, lucrătorii au dreptul să primească un răspuns scris la o cerere de transfer către un alt loc de muncă mai sigur.
Directiva europeană mai prevede că lucrătorii trebuie să beneficieze de formare obligatorie gratis asigurată de angajator.
Noile reguli vor contribui la garantarea unor locuri de muncă de calitate, la asigurarea unei anumite stabilități pentru lucrători și le va permite acestora să își planifice viața, declară comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.
Statele membre au avut ca termen 1 august pentru transpunerea acestei directive. Ca etapă următoare, Comisia Europeană va evalua conformitatea măsurilor naționale notificate de fiecare stat membru și va lua măsuri dacă este necesar.