Concluziile Consiliului European de vară
Rusia și Turcia reprezintă unele dintre cele mai complicate dosare legate de politica externă a Uniunii Europene. Ambele au fost abordate în cadrul Consiliului European de vară de la Bruxelles.
Cătălin Gomboș, 29.06.2021, 08:41
Rusia și Turcia sunt printre cele mai importante vecine ale Uniunii Europene, iar relațiile cu ambele au cunoscut un declin semnificativ în ultimii ani. Cu Rusia, criza în relațiile bilaterale s-a declanșat la sfârșitul lui 2013, când Moscova a forțat practic Ucraina să nu mai semneze Acordul de asociere la UE. Criza s-a acutizat după ce Rusia a invadat și anexat peninsula ucraineană a Crimeii și a început să sprijine rebelii separatiști din Donbass. O serie de acțiuni ale Rusiei în ultimii 7 ani au alimentat constant tensiunile cu UE, care a răspuns ocazional cu sancțiuni care au vizat oficiali și companii. În prezent, nici măcar nu se poate pune problema reluării dialogului la nivel înalt – Franța și Germania, principalele puteri ale UE, au încercat să își convingă partenerii europeni să accepte un summit cu Vladimir Putin, dar s-au lovit de o opoziție puternică, mai ales din partea țărilor apropiate geografic de Rusia. O parte semnificativă din concluziile Consiliului European de vară se referă la relațiile cu Rusia. Acesteia i se cere să renunțe la acțiunile împotriva altor state și să își asume implementarea acordului de pace de la Minsk. Consiliul i-a cerut, totodată, Comisiei să pregătească noi măsuri, inclusiv sancțiuni, pentru a putea răspunde la activitățile dăunătoare și perturbatoare ale Rusiei, dar și-a manifestat disponibilitatea de a purta dialog pe anumite chestiuni de interes mutual.
În ceea ce privește Turcia, Consiliul a reiterat sprijinul pentru această țară în privința refugiaților pe care îi găzduiește pe teritoriul său, însă dincolo de acesta nu se văd progrese nici în acest dosar. În continuare rămân blocate negocierile privind aderarea Turciei la UE, în continuare Consiliul are preocupări cu privire la statul de drept și respectarea drepturilor fundamentale ale omului de către Anakara, și tot în continuare există îngrijorări cu privire la acțiunile Turciei în regiunea în care se află.
Rusia și Turcia nu au fost însă singurele dosare analizate în cadrul Consiliului. În ceea ce privește vecinătatea UE, s-a discutat despre Belarus și Libia. În cazul Belarusului, Consiliul a cerut din nou eliberarea prizonierilor politici, inclusiv a jurnalistului Roman Protasevici, reținut după ce avionul în care se afla, care zbura între două capitale europene – Atena și Vilnius – a fost deturnat de autoritățile de la Minsk. Referitor la Libia, Consiliul a cerut retragerea imediată a mercenarilor și militarilor străini – o aluzie și la cei trimiși de Turcia și Rusia.