Concluziile Conferinţei ONU privind schimbările climatice
Delegaţi din aproximativ 200 de ţări reuniţi în oraşul polonez Katowice, în cadrul Conferinţei anuale a Organizaţiei Naţiunilor Unite dedicate climei, au adoptat normele de aplicare a Acordului de la Paris împotriva schimbărilor climatice.
Arina Petrovici-Matei, 11.01.2019, 17:03
Delegaţi din aproximativ 200 de ţări reuniţi în oraşul polonez Katowice, în cadrul Conferinţei anuale a Organizaţiei Naţiunilor Unite dedicate climei, au adoptat normele de aplicare a Acordului de la Paris împotriva schimbărilor climatice. Numeroase state, Uniunea Europeană, dar şi multe organizaţii pentru protecţia mediului au criticat acordul încheiat la Conferinţa ONU.
Documentului îi lipseşte ambiţia de a combate nivelul periculos al încălzirii globale – au deplâns majoritatea vorbitorilor. Singurul lucru bun este că noua înţelegere include regulile pe baza cărora urmează să se pună în aplicare Acordul de la Paris, semnat în 2015.
Cea de-a 24-a Conferinţă a ONU privind schimbările climatice a întărit Acordul de la Paris, însă a demonstrat şi că lupta împotriva încălzirii globale nu este dusă nici suficient de rapid şi nici suficient de departe.
Este felul în care a calificat rezultatele summitului fostul ministru francez de Externe, Laurent Fabius, cel care a prezidat anterioara Conferinţă, în cadrul căreia s-a semnat Acordul de la Paris. Potrivit reputatului politician francez, comunitatea internaţională a dotat Acordul de la Paris cu instrumentele care îl vor trezi la viaţă, dar fără a se angaja să ia măsuri mai multe sau mai rapide împotriva încălzirii climatice, în pofida caracterului urgent şi al catastrofelor care au loc în diferite locuri din lume.
La rândul său, europarlamentarul german Jo Leinen, vice-preşedinte al delegaţiei Parlamantului European la Conferinţa de la Katowice, şi-a exprimat rezerva cu privire rezultate:
Delegaţia Parlamentului European a avut destul de mult succes. Am întâlnit oameni din diverse părţi ale lumii, diferiţi parteneri de dialog – din Maldive până în China -, şi ne-am format o impresie. Am văzut şi cât de mult angajament există pentru limitarea temperaturii globale, dar şi cât de multă disperare există. Suntem, din păcate, atât de lenţi şi facem atât de puţine lucruri.
La Conferinţa de la Katowice, pentru prima dată, a fost stabilit un set de reguli pe baza cărora ţările participante ar urma să îşi reducă emisiile de gaze de seră, constituind un sistem care să permită verificarea îndeplinirii angajamentelor acestora. Pentru această înţelegere a fost nevoie de negocieri dure, însă unele aspecte esenţiale urmează să fie discutate cu altă ocazie. Mulţi diplomaţi sunt mulţumiţi că au reuşit să ajungă şi până aici. Totuşi, unele ţări în curs de dezvoltare confruntate cu perspectiva creşterii nivelului mărilor afirmă că acordul nu este nici pe departe suficient şi că sunt necesare acţiuni mult mai ferme.