Comisia vrea să intensifice lupta împotriva terorismului și combaterea extremismului
Comisia Europeană își propune să intensifice lupta împotriva terorismului și a extremismului violent, dar și să consolideze capacitatea UE de a face față amenințărilor teroriste.
Cătălin Gomboș, 14.12.2020, 09:55
Europa a fost cu regularitate ținta atacurilor teroriste după al doilea război mondial. Inițial cele mai mari amenințări veneau din partea unor grupări extremiste de dreapta sau de stânga ori a separatiștilor. Ulterior a apărut amenințarea radicalismului musulman, care s-a intensificat în perioada de vârf a rețelei Al Qaida și apoi, din nou, în anii de după apariția Statului Islamic. Atacurile care au avut loc recent în mai multe orașe europene au arătat că înfrângerea Statului Islamic în Irak și Siria nu a dus și la dispariția amenințării terorismului. În plus, dincolo de extremiștii musulmani, în Europa au fost active și extremiști motivați ideologic, în special de extrema dreaptă.
Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat că pentru a se proteja de amenințarea teroristă și de cea a radicalismului, europenii trebuie să construiască societăți incluzive, în care fiecare să își găsească locul, întrucât în acest fel va fi redusă atractivitatea discursurilor extremiste. Schinas a avertizat însă că incluziunea și toleranța nu înseamnă că modul de viață și valorile europene sunt negociabile:
În ceea ce privește radicalizarea, vreau să fiu foarte clar: modul de viață European și ceea ce reprezentăm nu este opțional. Suntem hotărâți să apărăm acest model și suntem hotărâți ca, în aceeași măsură în care suntem gata să le oferim oamenilor posibilitatea de a se alătura acestor societăți ale Europei și de a se bucura de accesul la ele, să ne apărăm modelul și să îl apărăm de toți cei care vor să îl distrugă.
Margaritis Schinas a făcut această declarație cu prilejul prezentării unei noi Agende privind combaterea terorismului, prin care Comisia Europeană își propune să sprijine statele membre să răspundă mai bine la amenințarea teroristă. Agenda prevede o serie de măsuri care să permită consolidarea capacității de anticipare a amenințărilor, prevenirea atacurilor teroriste prin combaterea radicalizării, dar și reducerea vulnerabilităților în scopul protejării orașelor și cetățenilor europeni. În sfârșit, strategia propusă de Comisie are și un al patrulea pilon, legat de răspunsul European la atacuri după ce acestea au avut loc, astfel încât impactul acestora să fie diminuat, investigațiile să se poată desfășura rapid iar cei vinovați să fie aduși în fața legii.