Comisia vrea reguli comune privind restricțiile de mișcare în contextul pandemiei
Comisia Europeană își dorește un set de reguli clare și comune pentru eventualele restricții ale liberei circulații pe care statele membre le-ar putea impune în contextul pandemiei de coronavirus.
Cătălin Gomboș, 10.09.2020, 11:44
Dincolo de costurile umane și economice și de presiunea exercitată asupra sistemelor de sănătate ale țărilor, pandemia de coronavirus a afectat și circulația la nivel global. Numeroase guverne au decis să restricționeze accesul cetățenilor din regiunile cele mai afectate pe teritoriul țărilor lor, pentru a-și proteja populațiile. Acest lucru s-a întâmplat și în state ale Uniunii Europene, iar printre cei vizați au fost nu doar cetățeni ai unor țări terțe, ci și ai altor state membre ale UE, ceea ce a dat naștere la dezbateri dat fiind că libera circulație a persoanelor reprezintă unul dintre beneficiile cele mai evidente ale Uniunii.
În prima etapă a pandemiei, diferitele state membre au impus restricții așa cum au considerat fiecare, fără să se coordoneze prea mult. Acele restricții au fost ridicate, în mare măsură, în cursul verii, dar încep să fie luate din nou în calcul – iar în unele cazuri, chiar și adoptate – pe măsură ce devine mai clar că se apropie un al doilea val al pandemiei. De data aceasta, însă, Comisia Europeană își dorește un răspuns unitar și clar al statelor membre, astfel încât libera circulație să fie cât mai puțin posibil afectată.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: După cum au constatat mulți cetățeni, aceste reguli se schimbă foarte des, așa că trebuie să asigurăm mai multă claritate și predictibilitate. De aceea Comisia propune o abordare comună a oricăror măsuri care restricționează libera circulație în statele membre. În primul rând propunem un cod de culori comun: cetățenii trebuie să poată să identifice clar zonele de risc din Europa. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor va publica în fiecare săptămână o hartă actualizată în baza informațiilor furnizate de guverne. Pe această hartă fiecare regiune și țară va fi verde, portocalie sau roșie în funcție de situația epidemiologică.
În al doilea rând, propunem o abordare comună pentru restricțiile impuse călătorilor care vin din zone roșii. Credem că niciunui cetățean european nu trebuie să îi fie interzis accesul într-un stat membru. Le recomandăm guvernelor să recurgă la testare sau la carantină, iar varianta cea mai bună ar fi testarea, pentru ca oamenilor să le fie mai ușor să călătorească. Și în ceea ce privește acest aspect, măsurile pentru diferitele zone trebuie să fie foarte clare. Aceste măsuri vor asigura mai multă stabilitate, mai multă predictibilitate și claritate pentru europeni.
Comisia propune, totodată, ca în cazul în care într-o anumită regiune numărul de cazuri este mai mic de 50 la 100 de mii într-un interval de două săptămâni, sau procentul testelor pozitive este de până la 3% din numărul total al acestora, să nu fie impuse niciun fel de restricții de călătorie dinspre regiunea respectivă.