Comisia vrea consolidarea spațiului Schengen pentru a răspunde mai bine la amenințări
Comisia Europeană își dorește consolidarea spațiului Schengen, pentru a putea răspunde mai bine amenințărilor și problemelor care pot afecta această regiune.
Cătălin Gomboș, 20.12.2021, 08:18
Comisia Europeană a propus un set de norme actualizate pentru a consolida guvernanța spațiului Schengen. Măsurile vizează atât consolidarea frontierei externe a spațiului Schengen, cât și o mai bună gestionare a frontierelor interne, unde, în contextul pandemiei de coronavirus, au fost reintroduse controalele. Bruxellesul insistă că este vorba doar de o măsură temporară, iar prin actualizarea normelor Comisia urmărește, printre altele, să se asigure tocmai de acest lucru. Pandemia de coronavirus este, de altfel, doar una dintre crizele cu care s-a confruntat în ultimii ani Uniunea Europeană și care au afectat și spațiul Schengen. Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, nota și criza refugiaților din 2015 și atacurile teroriste care au avut loc în orașe europene. Schinas a menționat ca amenințare și actuala criză de la granița UE cu Belarusul, care se folosește de migranți în scop politic și încearcă să îi împingă înspre statele europene.
Comisia își propune ca, prin aceste norme actualizate, să poată asigura un răspuns coordonat la amenințările comune, dar și să ofere alternative la controalele la frontierele interne. Noile norme îi permit Consiliului ca, în cazul în care este necesar, să poată introduce și reglementa rapid restricții temporare de călătorie valabile la nivelul întregului spațiu Schengen, pentru a putea fi eliminate diferențele de abordare care s-au văzut în timpul pandemiei. Normele actualizate introduc și un mecanism de salvgardare Schengen prin care pot fi adoptate măsuri comune la frontiere în cazul unor amenințări care vizează mai multe state membre, iar aici pot intra atât amenințări la adresa sănătății publicului, cât și cele la adresa securității interne și a ordinii publice.
Propunerea Comisiei privind actualizarea normelor recunoaște și situația specială a țărilor aflate la frontiera Schengen, care de ani de zile se plâng că suportă o parte prea mare din presiunea exercitată de migranți. Printre măsurile care vor putea fi luate în baza noilor reglementări se numără limitarea numărului de puncte de trecere a frontierei în situații de criză și intensificarea supravegherii frontierelor.
Spațiul Schengen este considerat vital pentru modul de viață european, în condițiile în care din acest spațiu, unde controlul la frontierele interne a fost eliminat, fac parte 26 de țări cu o populație totală de 420 de milioane de persoane. Trei milioane și jumătate din acești cetățeni trec zilnic frontierele interne ale Schengen, iar 1,7 milioane trăiesc într-un stat Schengen și lucrează în altul, se arată într-un comunicat al Comisiei.