Comisia va recomanda începerea negocierilor de aderare cu Bosnia și Herțegovina
Într-un discurs susţinut în Parlamentul European de la Strasbourg, şefa Executivului, Ursula von der Leyen, a salutat ceea ce a numit "progresele impresionante" realizate de fosta republică iugoslavă în vederea aderării la Uniunea Europeană.
Arina Petrovici-Matei, 15.03.2024, 10:48
Bosnia este „complet aliniată” politicii externe şi de securitate a Uniunii Europene şi şi-a îmbunătăţit gestionarea fluxurilor de migraţie – a declarat preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, într-o alocuţiune pronunţată în Parlamentul European de la Strasbourg.
Desigur – a mai spus ea -, sunt necesare progrese suplimentare pentru ca Bosnia să se alăture Uniunii, dar această ţară a demonstrat că poate îndeplini criteriile de aderare şi poate răspunde aspiraţiei cetăţenilor săi de a face parte din familia europeană. În februarie, Sarajevo a îndeplinit o altă condiţie stabilită de Bruxelles, adoptând o nouă lege privind combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Bosnia şi Herţegovina este candidat oficial la aderare din 15 decembrie 2022.
Amintim că, în decembrie anul trecut, statele membre au aprobat deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina și Moldova. Ele au acordat, de asemenea, statutul de candidat Georgiei şi vor decide cu privire la Bosnia la următorul summit din 21 și 22 martie de la Bruxelles.
„Am deschis ușa principală către Uniunea Europeană și nu mai există întoarcere” – a declarat Nermin Niksic, prim-ministrul entității croato-bosniace, una dintre cele două care constituie țara, cealaltă reunind sârbii bosniaci.
„Sper și cred că toate țările membre vor da undă verde și vor avea o opinie pozitivă asupra a ceea ce am reușit să facem”– a declarat şi premierul bosniac Borjana Kristo.
Bosnia rămâne foarte divizată după conflictul intercomunitar care a devastat această fostă republică iugoslavă și a făcut peste 100.000 de morți. La aproape treizeci de ani de la Acordurile de la Dayton care au pus capăt acestui conflict în 1995, țara se confruntă în continuare cu paralizia instituțiilor sale. Este împărțită în două: o entitate sârbă, acuzată constant că a făcut jocurile Moscovei în regiune, și o alta croato-bosniacă, ai cărei lideri doresc ca țara lor să adere la NATO.
Săptămâna trecută, şefa diplomației germane Annalena Baerbock avertiza, la Sarajevo, împotriva „retoricii” rusești din Bosnia – o aluzie nevoalată la liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, care a fost recent decorat de preşedintele rus Vladimir Putin.