Comisia suplimentează în regim de urgență fondurile de cercetare în vederea găsirii unui vaccin
Comisia Europeană a alocat în regim de urgență încă 122 de milioane de euro pentru cercetarea coronavirusului. Este cea mai recente dintr-o serie de măsuri menite să impulsioneze lupta împotriva pandemiei.
România Internațional, 21.05.2020, 11:00
Fondurile alocate provin din Orizont 2020, programul-cadru pentru cercetare și inovare al Uniunii Europene care are un buget de 80 de miliarde de euro pentru perioada 2014 – 2020. Banii vor fi disponibili pentru proiecte care vor duce la producerea rapidă de materiale și de echipamente medicale vitale necesare pentru testare, tratare și prevenire, se arată într-un comunicat al Comisiei care precizează că alte proiecte eligibile pentru finanțare privesc dezvoltarea de tehnologii medicale și instrumente medicale menite să îmbunătățească detectarea, supravegherea și îngrijirea pacienților. Dată fiind urgența, termenul de depunere a proiectelor este unul relativ scurt – până pe 11 iunie.
Cercetările vor pleca de la informațiile obținute pe grupuri mari de pacienți europeni – așa numitele cohorte – iar soluțiile care vor fi găsite trebuie să fie accesibile din punct de vedere al prețului și disponibile pentru toți cei interesați. În vederea asigurării acestei disponibilități, Comisia intenționează să includă în contracte clauze de partajare a informației.
Banii vor fi împărțiți pentru 5 domenii. Primul dintre ele, pentru care sunt disponibili 23 de milioane de euro, vizează transformarea proceselor de fabricație astfel încât să poată fi produse materiale și echipamente medicale vitale. Circa 56 de milioane de euro sunt destinați cercetărilor pentru tehnologii medicale, instrumente medicale și analize de inteligență artificială, în timp ce 20 de milioane de euro vor fi acordați pentru studierea impactului social, economic și comportamental al răspunsului la pandemie. În sfârșit, 20 de milioane de euro vor putea fi accesați pentru studierea cohortelor pan-europene relevante pentru COVID-19, iar 3 milioane pentru cercetări care vizează relațiile dintre cohortele europene și cele internaționale.
Comisia a pus, deja, la dispoziție aproape 50 de milioane de euro pentru 18 proiecte de diagnosticare, tratamente, vaccinuri și măsuri de prevenire a unor viitoare epidemii, precum și 117 milioane de euro pentru 8 proiecte în domeniul diagnosticării și tratării. În plus, în cadrul initiativei privind un răspuns global la coronavirus, lansată pe 4 mai de președintele Ursula von der Leyen, Comisia s-a angajat să contribuie cu 1,4 miliarde de euro din totalul de 7,4 care au fost promise de comunitatea internațională.