Comisia şi PE salută intrarea Bulgariei şi României în spaţiul aerian şi maritim Schengen
Bulgaria şi România au aderat la spaţiul european de liberă circulaţie doar cu frontierele maritime şi aeriene.
Mira Gomboș, 01.04.2024, 12:48
Din 31 martie, persoanele care călătoresc cu avionul sau cu vaporu ldin statele membre ale spaţiului Schengen în România, dar şi cele care pleacă de la noi spre respectivele ţări nu mai trec prin verificarea documentelor la ghişeele poliţiei de frontieră din porturi şi aeroporturi. Singurele controale care au rămas în vigoare sunt cele de securitate.
Bulgaria şi România au aderat la spaţiul european de liberă circulaţie doar cu frontierele maritime şi aeriene. Momentul a fost salutat de Comisia Europeană şi Parlamentul European care au amintit că această admitere vine după o aşteptare de 13 ani. Aderarea este doar parţială, pentru că un veto din partea Austriei blochează, deocamdată, eliminarea controalelor pe rutele terestre, ceea ce, potrivit Vienei, ar duce la creşterea numărului de solicitanţi de azil care călătoresc în Europa.
Cu toate acestea, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarant, cităm, că: „Acesta este un mare succes pentru ambele ţări. Astăzi, Bulgaria şi România se alătură familiei Schengen. Salut ridicarea controalelor la frontierele interne aeriene şi maritime”.
Zona Schengen cuprinde acum 29 de membri – 25 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum şi Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Normele de liberă circulaţie se aplică la patru porturi maritime şi 17 aeroporturi din România. Ofiţeri de poliţie de frontieră şi de imigrare vor fi desfăşuraţi în număr mai mare pentru a sprijini pasagerii, iar controalele aleatorii vor fi efectuate pentru a detecta persoanele cu documente false, anunţă autorităţile române.
Spaţiul Schengen a fost creat în 1995, în urma semnării unui acord între cinci state membre ale Comunităţii Economice Europene: Germania,Belgia, Franţa, Luxemburg şi Ţările de Jos. Au urmat alte câteva acorduri până la extinderea din 2007, care a integrat alte nouă ţăriîn spaţiul de liberă circulaţie. În ianuarie 2023, Croaţia a devansat România şi Bulgaria pentru adeveni cel de-al 27-lea membru al Schengen, deşi a aderat mai târziu la Uniunea Europeană.