Comisia salută acordul G7 privind principiile utilizării inteligenţei artificiale
Comisia Europeană a salutat acordul grupului G7 al statelor puternic industrializate privind Principiile Directoare și Codul de Conduită în domeniul Inteligenței Artificiale.
Laurențiu Văduva, 02.11.2023, 07:40
Procesul Hiroshima pentru Inteligenţa Artificială a fost înfiinţat la Summit-ul G7 din primăvară. Această iniţiativă este parte a unei game mai largi de discuţii privind aşa-numitele limite de siguranţă pentru inteligenţa artificială, inclusiv în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, la Consiliul pentru Comerţ şi Tehnologie Statele Unite – Uniunea Europeană şi în cadrul altor parteneriate digitale ale Uniunii Europene.
Anul acesta, Comisia Europeană a început să lucreze activ cu partenerii G7 pentru a dezvolta principiile și Codul de conduită privind folosirea Inteligenţei Artificiale. Aceste angajamente vor trebui să respecte viitoarea legislaţie europeană privind Inteligenţa Artificială, aflată acum în discuţia statelor membre.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a reamintit că, deşi potențialele beneficii ale inteligenței artificiale pentru oameni și economie sunt uriașe, accelerarea dezvoltării acestor sisteme aduce și noi provocări. Şefa Comisiei a arătat că Acordul G7 şi Codul Voluntar de Conduită reflectă valorile europene şi a cerut dezvoltatorilor de Inteligenţă Artificială să îl semneze şi să îl aplice cât mai curând posibil.
Cele unsprezece principii directoare oferă îndrumări pentru organizațiile care dezvoltă şi folosesc sisteme avansate de IA, pentru a promova siguranța și încrederea în tehnologie. Acestea includ angajamente de atenuare a riscurilor și abuzurilor și de identificare a vulnerabilităților, pentru a încuraja astfel schimbul responsabil de informații, raportarea incidentelor și investițiile în securitatea cibernetică. Este prevăzut şi un sistem de etichetare care va permite identificarea conținutului generat de IA.
Codul de conduită voluntar va promova, de asemenea, guvernarea responsabilă a Inteligenţei Artificiale la nivel global. Ambele documente vor fi revizuite și actualizate după caz, inclusiv prin consultări cu părţile interesate, pentru a se asigura că rămân adecvate scopului lor și răspund la această tehnologie în evoluție rapidă. Liderii G7 au cerut organizațiilor care dezvoltă sisteme avansate de inteligență artificială să se angajeze în aplicarea Codului internațional de conduită. Primii semnatari vor fi anunțați în viitorul apropiat.