Comisia reduce prezența contaminanților cancerigeni în produsele alimentare
Comisia Europeană a stabilit noi niveluri maxime pentru cadmiu și plumb într-o gamă largă de produse alimentare. Măsurile, care se aplică din această săptămână, fac parte din Planul european de luptă împotriva cancerului.
Gabriela Mitrovici, 01.09.2021, 08:27
Noile măsuri adoptate de forul comunitar au scopul de a reduce și mai mult prezența contaminanților cancerigeni în alimente și de a face alimentele sănătoase mai accesibile.
Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a subliniat că alimentația nesănătoasă sporește riscul de cancer, iar această decizie urmărește să pună consumatorii în prim-plan, făcând ca alimentele să fie mai sigure și mai sănătoase, așa cum prevede Planul european de luptă împotriva cancerului. Facem, de asemenea, un pas înainte în întărirea, în cadrul lanțului alimentar al UE, a normelor UE, care sunt deja la un nivel ridicat și de calibru mondial, și furnizăm alimente mai sigure, mai sănătoase și mai durabile pentru cetățenii noștri, a mai spus comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.
Nivelurile maxime de cadmiu, un contaminant cancerigen din mediu, care s-ar putea găsi în alimente precum fructele, legumele, cerealele și semințele oleaginoase, vor fi reduse în cazul unora dintre aceste alimente. Unele produse de bază vor trebui, de asemenea, să îndeplinească această cerință de la data intrării în vigoare a noului regulament.
În plus, se vor reduce nivelurile maxime de plumb din numeroase produse alimentare, inclusiv alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică.
De asemenea, vor fi stabilite noi niveluri maxime de plumb pentru mai multe produse alimentare, cum ar fi ciupercile sălbatice, mirodeniile și sarea.
Aceste decizii sunt rezultatul unor ani de activitate continuă a Comisiei, a statelor membre și a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, precum și al consultărilor cu întreprinderile din sectorul alimentar.
Cadmiul este un metal greu toxic prezent în mediu, atât în mod natural, cât și ca rezultat al activităților agricole și industriale. Principala sursă de expunere la cadmiu a nefumătorilor o reprezintă alimentele. Întrucât și plumbul este un contaminant prezent în mod natural în mediu, hrana este principala sursă de expunere umană la plumb.