Comisia recomandă negocierea normelor internaționale pentru obținerea probelor electronice
Comisia Europeană a stabilit două mandate pentru negocierea unor noi norme internaționale pentru obținerea probelor electronice.
Gabriela Mitrovici, 08.02.2019, 10:55
Comisia Europeană a stabilit două mandate pentru negocierea unor noi norme internaționale pentru obținerea probelor electronice. Scopul este intensificarea cooperării în domeniul securității cu Statele Unite și cu Consiliul Europei, pentru a asigura accesul autorităților europene la aceste probe esențiale pentru anchetele penale.
Revoluția digitală redefinește în prezent toate aspectele societății, iar criminalitatea nu face excepție. Tot mai mulţi infractori recurg la tehnologie pentru a pregăti și comite diverse fapte. Drept urmare, autoritățile se bazează din ce în ce mai mult pe probe electronice pentru a-i depista și condamna. Şi cum în majoritatea anchetelor penale este necesar accesul la probe din mediul online, adesea din afara Uniunii Europene, trebuie să se pună de urgență la dispoziția autorităților polițienești și judiciare instrumente rapide și eficiente care să fie adaptate realității moderne.
De aceea Comisia a prezentat două mandate de negociere, unul pentru negocierile cu Statele Unite și unul pentru cel de Al doilea protocol adițional la Convenția de la Budapesta a Consiliului Europei privind criminalitatea informatică. Ambele mandate, care trebuie aprobate de către Consiliu, includ garanții specifice privind protecția datelor, a confidențialității și a drepturilor procedurale ale persoanelor fizice.
Comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Věra Jourová: În prezent, infractorii folosesc emailuri, servicii de mesagerie online sau reţele de socializare pentru a pregăti şi comite infracţiuni. Şi lasă urme electronice. În 85% din totalul anchetelor penale se folosesc acum probe electronice. Vorbim concret despre terorism, exploatare sexuală a copiilor pe internetul ascuns, criminalitate cibernetică sau fraude online. Propunem să completăm viitoarele reglementări cu un acord internaţional cu Statele Unite, care să rezolve eventualele conflicte care s-ar putea ivi între obligaţiile furnizorilor de internet prevăzute în legislaţia Statelor Unite şi în cea a Uniunii Europene. Scopul este să avem reguli mai clare la nivel internaţional, în concordanţă cu era digitală. Avem nevoie de siguranţă legislativă pentru forţele de ordine, pentru persoane, dar şi pentru furnizorii de servicii.
În prezent, furnizorii de servicii cu sediul în Statele Unite cooperează pe bază de voluntariat cu autoritățile europene de aplicare a legii și nu sunt întotdeauna autorizați, în temeiul legislației americane, să răspundă în mod direct cererilor europene de acces la probele electronice. Noul mandat de negociere propus de Comisie vizează asigurarea accesului autorităţilor în timp util la probele electronice, dar şi asigurarea de garanţii solide în ceea ce privește protecția datelor, a confidențialității și a drepturilor procedurale, cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale și a principiilor necesității și proporționalității.