Comisia recomandă acțiuni de stimulare a reciclării în 18 state membre
Producem din ce în ce mai multe deşeuri şi, chiar dacă s-au făcut unele progrese în reciclarea acestora, mai rămân multe de făcut - atrage atenţia Comisia Europeană în ultimul său raport de specialitate.
Laurențiu Văduva, 12.06.2023, 10:37
În fiecare an, în Uniunea Europeană generăm, în medie, 530 kg de deșeuri municipale pe cap de locuitor. Între anii 2013 și 2020, cantitatea de deșeuri de ambalaje a crescut cu 15% în întreaga Uniune.
Raportul de alertă timpurie prezentat recent de Comisia Europeană evaluează şansele pe care fiecare stat membru le are pentru a îndeplini obiectivele de reciclare pentru anul 2025.
Să le reamintim: reciclarea și pregătirea pentru reutilizare a deșeurilor municipale în proporție de 55% şi reciclarea deșeurilor de ambalaje în proporție de 65%. Avem şi obiective specifice de reciclare a deșeurilor de ambalaje în funcție de material.
Nouă state membre sunt pe cale să îndeplinească toate aceste obiective: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Italia, Luxemburg, Slovenia și Țările de Jos.
18 state membre riscă însă să nu le îndeplinească.
Astfel, Estonia, Finlanda, Franța, Irlanda, Letonia, Portugalia, Spania și Suedia riscă să nu îndeplinească obiectivul privind deșeurile municipale.
Iar Bulgaria, Croația, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia și Ungaria sunt expuse riscului de a nu îndeplini nici obiectivele în ceea ce privește deșeurile municipale şi nici pe cele referitoare la deșeurile de ambalaje.
De asemenea, constată Comisia, unele țări continuă să depoziteze cea mai mare parte a deșeurilor lor municipale și probabil nu vor îndeplini obiectivul de reducere sub 10% a depozitării acestora, obiectiv care trebuie atins cel târziu în anul 2035.
Gestionarea deșeurilor biologice este una dintre problemele care împiedică performanța în materie de reciclare. Obligația de colectare separată a deșeurilor biologice se va aplica începând cu 1 ianuarie 2024.
Iar majoritatea statelor membre au probleme cu reciclarea materialelor plastice.
Comisia a prezentat recomandări specifice pentru cele 18 state amintite. Executivul european va continua să sprijine ţările membre în aplicarea legislației privind deșeurile.