Comisia reacţionează la creşterea anti-semitismului în UE
Antisemitismul este în creștere în statele membre UE și tot mai puțini evrei se simt în siguranță în Europa. Această situație îngrijorează Comisia, care a luat o serie de măsuri.
Cătălin Gomboș, 16.01.2019, 10:14
Antisemitismul este în creștere în statele membre UE și tot mai puțini evrei se simt în siguranță în Europa. Această situație îngrijorează Comisia, care a luat o serie de măsuri.
85% dintre evreii europeni consideră că anti-semitismul este cea mai mare problemă socială sau politică în țările din care provin, se arată într-un studiu publicat la sfârșitul anului trecut de Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale. Studiul mai arată că 28% dintre evrei au fost hărțuiți cel puțin o data în anul precedent și că peste o treime evită evenimente și locuri specifice comunității lor întrucât nu se simt în siguranță. Aproape 9 din zece respondenți consideră că probelemele cele mai serioase se văd în mediul online, iar 7 din zece consideră că țările lor nu fac suficient de multe pentru a combate antisemitismul. Această situație a fost deplânsă de vice-președintele Comisiei Europene Frans Timmermans, care consideră că fenomenul anti-semitismului trebuie combătut prin eforturi conjugate:
Dacă vrem să ne asigurăm că toți cetățenii noștri se simt în siguranță în Europa, atunci toate autoritățile publice – indiferent dacă sunt europene, naționale sau locale – sunt responsabile de acest lucru. Avem nevoie acum de măsuri concrete în statele membre pentru ca evreii să vadă schimbări palpabile. Printre acestea ar fi pregătirea forțelor de ordine, sprijinirea cadrelor didactice prin pregătirea în domeniu, asigurarea securității comunităților evreiești. și îmi doresc, nu doar ca membru al acestei Comisii ci și ca tată ca fiecare tânăr european să ne cunoască istoria și să cunoască, în mod special, istoria Holocaustului. Să poată numi lagărele de concentrare, să știe despre masacrele din Ucraina și din alte locuri, să știe ce a dus la crimele naziștilor, cum poți dez-umaniza o altă ființă umană, cum poți transforma un popor într-un așa-numit dușman al statului sau să spui că face parte dintr-o elită cosmopolită din sistemul financiar, toate aceste teme și cuvinte-cheie pe care oricine știe istoria europeană le recunoaște drept semne ale antisemitismului. Pentru mine totul este foarte simplul. Comunitatea evreilor aparține Europei în egală măsură în care îi aparținem noi, cei care nu suntem evrei. Cei care fac tot timpul trimitere la valorile creștine ar trebui să înțeleagă că dacă suntem creștini trebuie ca pentru totdeauna să ne distanțăm de anti-semitism. Nu există Europa dacă evreii nu se simt în siguranță în Europa.
Comisia Europeană și-a intensificat eforturile de combatere a anti-semitismului începând cu 2016, când a fost lansat un grup la nivel înalt pentru combaterea Rasismului, Xenofobiei și altor forme de Intoleranță. Alte măsuri includ un cod de conduită online și semnarea, la sfârșitul anului trecut, unui parteneriat cu Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului.