Comisia propune prelungirea măsurilor de reducere a cererii de gaze
Comisia Europeană propune ca legislația privind reducerea consumului de gaz cu 15% să fie prelungită cu un an, până în martie 2024, pentru ca Uniunea să fie pregătită pentru iarna următoare.
Gabriela Mitrovici, 23.03.2023, 07:25
Legislația de urgență a UE privind reducerea coordonată a cererii de gaze naturale urmează să expire la sfârşitul acestei luni, iar Bruxelles-ul crede că ar fi bine ca actul normativ să fie prelungit încă un an. În contextul unei piețe mondiale dificile a gazelor naturale, este important ca Europa să se pregătitească încă de acum pentru iarna care urmează.
Continuarea economisirii gazelor va ajuta Uniunea Europeană să își atingă obiectivele de stocare a gazelor și să mențină stabilitatea aprovizionării. O cerere mai mică și mai bine gestionată poate contribui, de asemenea, la reducerea volatilității prețurilor.
Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, crede că piețele globale de gaze vor rămâne tensionate în lunile următoare, iar eforturile colective de reducere în continuare a cererii de gaze ar menţine redusă dependenţa de Rusia, ne-ar asigura că vom fi bine pregătiți pentru iarna viitoare și vor facilita atingerea obiectivului de 90% de stocare a gazelor până la 1 noiembrie.
Reducerea voluntară a cererii de gaze a fost introdusă anul trecut ca parte a Planului Economisiți gaze pentru iarnă, una dintre măsurile cheie pentru a aborda criza energetică declanșată de invazia în Ucraina.
În consecinţă, cererea de gaze în întreaga Uniune a scăzut cu peste 19% între august 2022 și ianuarie 2023, depășind obiectivul de 15 procente și economisind aproape 42 de miliarde de metri cubi de gaze. Acest lucru a contribuit în mod semnificativ la atenuarea presiunii cauzate de reducerile de aprovizionare din partea Rusiei.
Conform noii propuneri, obiectivul de reducere voluntară a cererii de gaze naturale de 15% ar urma să fie menținut până în martie 2024.
În plus, statele membre ar trebui să raporteze lunar datele privind reducerea consumului, şi nu o dată la două luni cum a fost până acum. Rapoartele ar trebui să se facă pe sectoare, pentru a îmbunătăți monitorizarea și direcționarea măsurilor naționale.
Propunerea va fi discutată de miniștrii energiei din toate ţările membre ale Uniunii Europene în cadrul următoarei reuniuni a Consiliului Energie din 28 martie.