Comisia propune introducerea unei taxe asupra plasticelor, pentru alimentarea bugetului UE
Comisia Europeană intenţionează să introducă o taxă pe pungile de plastic, pentru a creşte bugetul Uniunii.
Daniela Coman, 12.01.2018, 13:25
Uniunea Europeană nu mai poate funcţiona cu un buget construit ca cel din prezent. Următorul său buget pe 7 ani, de după 2020, va trebui să fie mai mare decât actualul, în pofida ieşirii Marii Britanii, care era un contributor foarte important. Societatea europeană şi priorităţile sale s-au schimbat în ultimii ani, iar oficialii de la Bruxelles sunt presaţi să majoreze cheltuielile pentru numeroase domenii, inclusiv pentru protecţia frontierelor şi gestionarea fluxurilor de migranţi. De sume consistente va fi nevoie şi pentru finanţarea apărării, securităţii, schimbărilor climatice, protecţiei sociale şi agriculturii. Uniunea trebuie să dispună de rezerve pentru a face faţă neprevăzutului. Aşa că, se caută în continuare, surse de finanţare.
Comisarul european pentru Buget, Guenther Oettinger, a anunţat deja că ţările membre vor trebui să participe cu mai mulţi bani la bugetul comunitar. Astfel, contribuţiile naţionale vor creşte de la 1 la sută din produsul intern brut, cât este în prezent, la 1,1 – 1,2 la sută. O altă sursă de finanţare va fi o taxă pe plastic. Aceasta va avea un dublu efect, pentru că va contribui şi la protejarea mediului. Comisarul european, Guenther Oettinger: Ideea este că producem şi folosim prea mult plastic. Şi, chiar dacă o parte merge la reciclare, mai devreme sau mai târziu, tot deşeu devine. Nu avem unde să-l mai exportăm pe piaţa mondială: China nu mai primeşte deşeuri de la noi, aşa cum o făcea până acum. Aşa că trebuie să reducem cantitatea de plastic. N-am decis deocamdată cum o să procedăm cu această taxă: dacă intervenim la nivelul producătorului de pungi de plastic sau o să acţionăm la sfârşitul lanţului de consum, la consumatorul final. Vom evalua, de asemenea, dacă va fi nevoie să introducem unelee excepţii. De exemplu, dacă folosirea plasticului este de utilitate şi de interes public, cum este cazul recipientelor pentru lapte. Discutăm toate aceste lucruie în perioada următoare, pentru a vedea cum este mai bine să procedăm.
Comisia Europeană urmează să prezinte în luna mai propunerea sa pentru bugetul UE pe 7 ani, 2021-2027, în ideea de a ajunge la un acord înaintea alegerilor europarlamentare din 2019. Decizia finală trebuie convenită între statele membre, care cer constant reducerea cheltuielilor, şi Parlamentul European, care solicită tot mai multe fonduri. De data aceasta, discuţiile vor fi complicate de Brexit, având în vedere că Uniunea va rămâne fără banii pe care britanicii îi vărsau, până acum, la bugetul comunitar. Şefii de stat şi de guvern din ţările membre vor avea putea face o primă evaluare a bugetelor post-Brexit la summit-ul neoficial din 23 februarie, de la Bruxelles.