Comisia propune crearea unei diplome universitare europene
Comisia Europeană propune crearea unei diploma universitare care să fie recunoscută în toate țările membre, valabilă pentru licențe, masterate și doctorate.
Mihaela Mihai, 02.04.2024, 12:29
O astfel de diplomă europeană, crede executivul european, ar reduce birocrația și ar permite instituțiilor de învățământ superior din statele membre să coopereze mai strâns.
„O diplomă europeană este cerută chiar de instituțiile de învățământ superior care se plâng de multe ori că este mai dificil să lucreze cu universități din alte state membre decât cu cele din afara spațiului comunitar„, spune Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru promovarea modului de viață european. Și tot el adaugă:
„Ne propunem să aducem mai multă claritate și să oferim o perspectivă. Avem în continuare de înfruntat numeroase obstacole în procesul de creare a unei dimensiuni europene în sistemul educațional. Multe dintre aceste bariere sunt pure formalități și chestiuni birocratice”.
Având în vedere diversitatea sistemelor europene de învățământ superior, Comisia propune de altfel o abordare treptată pentru statele membre în direcția obținerii unei diplome comune.
Într-o primă etapă ar urma să fie instituită o etichetă europeană și abia apoi să apară diploma unică. Certificatul ar fi acordat fie în comun de mai multe universități din țări diferite, fie, eventual, de un organism juridic european înființată de astfel de universități. Studenții ar primi astfel o „diplomă” recunoscută automat.
Comisia promite că va sprijini statele membre în eforturile de obținere a unei astfel de diplome europene printr-o serie de acțiuni concrete. Anul viitor vor fi lansate o serie de „proiecte privind parcursurile universitare europene” în cadrul programului Erasmus + pentru a oferi stimulente financiare statelor membre,universităților, studenților, dar și partenerilor economici și sociali pentru a se implica pe calea obținerii unui astfel de certificat.
„Diploma europeană va face istorie și va sta alături de spațiul Schengen de liberă circulație, programul Erasmus, piața unică europeană și euro la categoria realizări concrete ale Uniunii Europene”, mai spune Margaritis Schinas.
În paralel cu această diplomă, Comisia Europeană invită statele membre și instituțiile de învățământ superior să își simplifice și să își îmbunătățească procesele și practicile de asigurare a calității educaționale.
Statele membre sunt invitate totodată să ia măsuri pentru a permite universităților să adapteze mai rapid programele oferite la nevoile societății şi la necesităţile de pe piaţa muncii.