Comisia lansează un set comun de acțiuni pentru combaterea pandemiei
Comisia Europeană își dorește un efort coordonat al statelor membre pentru combatarea pandemiei pe teritoriul UE.
Cătălin Gomboș, 25.01.2021, 10:01
Lansarea campaniilor de vaccinare în Europa nu a eliminat pericolul pandemiei de coronavirus; din contră, există îngrijorări că situația s-ar putea înrăutăți pe fondul aparițiilor de noi tulpini, mai agresive, ale coronavirusului, cum sunt cele identificate prima oară în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia. Deja în ultimele săptămâni pe continent s-a înregistrat o tendință ascendentă a numărului de cazuri de coronavirus, ceea ce ar putea anunța un al treilea val al pandemiei.
Tulpina britanică, mult mai contagioasă și, potrivit unor date recente, mai letală decât cea obișnuită, este cea care a fost întâlnită cel mai des în statele membre până acum și de aceea provoacă cea mai mare îngrijorare. Virusologii avertizează însă că oricând este posibil ca, în urma mutațiilor, să apară noi tulpini, și mai periculoase. Din acest motiv, Comisia are în vedere un set de măsuri coordonate al statelor membre. Vicepreședintele responsabil pentru promovarea modului nostru de viață European, Margaritis Schinas:
Apariția unor noi variante ale virusului și creșterea substanțială a numărului de cazuri nu ne permit să ne relaxăm. Acum, mai mult ca niciodată, Europa trebuie să-și sporească determinarea de a acționa împreună în mod unitar, coordonat și vigilent. Propunerile noastre de astăzi au scopul de a proteja mai multe vieți și mijloace de subzistență și de a ușura povara asupra sistemelor de sănătate și a personalului medical. Acesta este modul în care UE va ieși din criză. Este nevoie acum de un ritm constant și rapid al vaccinării, vaccinare care nu reprezintă o competiției între țări ci o cursă împotriva timpului.
Vaccinarea este, acum, cheia luptei împotriva coronavirusului, iar Comisia și-ar dori ca până în martie cel puțin 80% din persoanele de peste 80 de ani și 80% din cadrele medicale și asistenții sociali din fiecare stat membru să se vaccineze. De asemenea, până la sfârșitul anului ar trebui vaccinată 70% din populație. În acest scop, se are în vedere și creșterea capacității de producție a vaccinurilor. Comisia își dorește, totodată, actualizarea strategiilor de testare, pentru a se ține cont de noile variante ale virusului. Se încurajează și menținerea măsurilor de distanțare și de igienă, precum și limitarea călătoriilor la cele esențiale.