Comisia lansează Consiliul European pentru Inovare, dotat cu un buget de 10 miliarde de euro
Comisia Europeană a lansat, zilele trecute, Consiliul European pentru Inovare. Instituţia dispune de un buget de peste 10 miliarde euro pentru perioada 2021-2027 şi are ca scop dezvoltarea şi extinderea inovaţiilor revoluţionare.
Arina Petrovici-Matei, 26.03.2021, 10:34
Bazat pe un program-pilot de succes derulat în cadrul programului Orizont 2020, Consiliul European pentru Inovare nu este doar o noutate a programului Orizont Europa, ci este unic în lume. El combină cercetarea în domeniul tehnologiilor emergente cu un program de accelerare şi cu un fond de investiţii special – Fondul Consiliului European pentru Inovare – şi are ca scop extinderea întreprinderilor nou-înfiinţate şi a întreprinderilor mici şi mijlocii inovatoare. Aproximativ trei miliarde euro din bugetul Consiliului vor fi transferaţi în fondul special.
A fost publicat şi primul program de lucru anual al Consiliul European pentru Inovare, care deschide oportunităţi de finanţare în valoare de peste 1 miliard şi jumătate euro doar în acest an. Vicepreşedintele Comisiei Europene Margrethe Vestager a precizat că Fondul Consiliului European pentru Inovare va permite sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii care produc inovaţii revoluţionare, facilitarea accesului la capitaluri proprii şi accelerarea dezvoltării întreprinderilor nou-înfiinţate inovatoare. Astfel, rezultatele cercetării vor putea fi transformate în oportunităţi de afaceri şi se vor face progrese majore în domeniul tehnologiei şi inovării.
Consiliul European pentru Inovare acordă mai multe premii pentru a-i onora pe cei care modelează viitorul inovării în Europa. Premiul pentru femeile inovatoare le recompensează pe cele mai talentate femei antreprenoare din Uniunea Europeană şi din ţările asociate la programul Orizont Europa, care au creat companii de succes şi au introdus inovaţii pe piaţă. Iar premiul pentru Capitala europeană a inovării (iCapital) recunoaşte şi promovează importanţa oraşelor în modelarea ecosistemului local de inovare. Anul acesta, s-a introdus o nouă categorie, şi anume, cel mai inovator oraş european, care se adresează oraşelor cu o populaţie de peste 50.000, dar mai mică de 250.000 de locuitori. Concursul european pentru inovare socială are drept scop stimularea, sprijinirea şi recompensarea inovaţiilor care vor ajuta cetăţenii şi organizaţiile să identifice, să dezvolte şi să consolideze competenţele de care vor avea nevoie pentru a se adapta şi a prospera într-o lume în schimbare.