Comisia își intensifică eforturile de combatere a valului doi în Europa
Comisia Europeană își intensifică eforturile pentru combaterea valului doi al pandemiei de coronavirus.
Cătălin Gomboș, 05.11.2020, 11:55
Statele europene se confruntă cu un al doilea val al pandemie de Covid-19, iar multe au fost surprinse de severitatea acestuia, înregistrând creșteri semnificative ale numărului de cazuri. Tot mai multe guverne înăspresc restricțiile menite să încetinească răspândirea coronavirusului și crește numărul de țări închise total sau parțial. În acest context, Comisia Europeană își intensifică și ea eforturile de combatere a pandemiei, eforturile Bruxellesului axându-se pe impulsionarea cooperării între statele membre și măsuri comune.
Comisia a avut deja mai multe inițiative de la declanșarea pandemiei până în prezent. Printre acestea se numără înființarea unor depozite comune pentru echipamente și consumabile necesare cum sunt măștile, stabilirea unei proceduri pentru achiziții comune, eliminarea restricțiilor naționale privind exporturile de echipamente strategice dar și eliminarea tarifelor vamale, stabilirea unui cod comun de culori privind situația epidemiologică, pre-achiziția a trei vaccinuri și discuții privind pre-achiziția altor trei, astfel încât toți cetățenii europeni să aibă acces la acestea atunci când vor fi disponibile.
Noile măsuri propuse de Comisie sunt menite să le completeze pe cele deja adoptate. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen:
Pachetul prezentat de noi astăzi permite coordonarea strategiilor cu privire la bazele de date, testare, echipamente medicale și non-medicale, călătorie, vaccinare. Această criză ne afectează pe toți. Niciun stat membru nu va depăși în siguranță criza până când nu o vor depăși toate.
Printre măsurile concrete pe care și le dorește Comisia sunt stabilirea unor metode mai eficiente și mai rapide de testare, folosirea transfrontalieră și extinderea utilizării la nivel național a aplicațiilor de identificare a contacților și de avertizare, asigurarea stocurilor esențiale, îmbunătățirea comunicării cu cetățenii și facilitarea circulației sigure, astfel încât libera circulație în interiorul Uniunii să fie cât mai puțin afectată.
Comisarul European pentru Sănătate și siguranță alimentară a atras atenția că situația în Europa este alarmantă și că sunt necesare imediat acțiuni decisive pentru ca Europa să protejeze viețile omenești și mijloacele de subzistență și să poată reduce presiunea asupra sistemelor de sănătate.