Comisia își intensifică eforturile de combatere a terorismului și spălării de bani
Comisia Europeană a publicat un nou plan pentru combaterea spălării de bani și a finanțării terorismului. Acest obiectiv este urmărit de ani de zile, astfel încât planul reprezintă doar o nouă abordare.
Cătălin Gomboș, 14.05.2020, 11:51
Planul de acțiune se bazează pe șase piloni, iar obiectivele sale sunt globale întrucât Comisia speră să poată reduce spălarea de bani și finanțarea terorismului și în afara UE. Primul pilon privește aplicarea normelor europene deja existente, ceea ce înseamnă că, printre altele, Comisia va monitoriza modul în care statele membre impun normele respective la nivel național.
În acest moment, există diferențe de interpretare de la o țară la alta, astfel încât al doilea pilon va viza o uniformizare a modului în care sunt aplicate normele. Cu alte cuvinte, va exista și de facto un cadru unic de reglementare. O altă diferență între statele membre este în prezent legată de felul în care sunt supraveghate normele respective, astfel încât, pentru a corecta acest aspect, cel de-al treilea pilon impune o supraveghere la nivelul UE.
Al patrulea pilon privește un mecanism de coordonare și de sprijin pentru unitățile financiare din statele membre, în condițiile în care aceste unități sunt cele care identifică tranzacțiilecare ar putea fi legate de activități infracționale, se arată într-un comunicat al Comisiei.
Acesta precizează că al cincilea pilon prevede cooperarea judiciară și polițienească între statele membre, precum și implicarea sectorului privat în combaterea spălării de bani și finanțării terorismului. În sfârșit, al șaselea pilon se referă la eforturile UE la nivel global de a opri aceste fenomene. Aceasta prevede cooperare internațională cu statele implicate în combaterea spălării de bani și terorismului, dar și o reanalizare a relațiilor cu cele ale căror sisteme financiare au lacune ce le permit infractorilor și teroriștilor să desfășoare operațiuni.
În ceea ce privește momentul ales pentru prezentarea inițiativei, vicepreședintele executiv, Valdis Dombrovskis, observa că infracțiunile de acest tip nu au fost oprite de pandemia de coronavirus ci, din contră, sunt în creștere.
Valdis Dombrovskis: Astăzi îi acordăm atenție sistemului financiar. Este esențial ca, în astfel de vremuri, să îi protejăm integritatea și stabilitatea. Planul nostru de acțiune în șase puncte abordează spălarea de bani din toate unghiurile, pentru a crea un sistem cuprinzător care-i va opri din timp pe infractori. Combaterea spălării de bani este la fel de importantă în acest moment cum era și înainte de pandemie. De fapt, infracționalitatea legată de epidemie în creștere, la fel și nivelul de spălare a veniturilor sale, potrivit Europolului și autorităților judiciare naționale. Planul de astăzi va proteja sistemul nostru financiar și se va asigura că piața comună funcționează fără probleme.
Comisia și-a îmbunătățit și metodologia de identificare a țărilor de risc și a revizuit lista cu acestea. Țări ca Bahamas, Jamaica, Mongolia, Panama și Zimbabwe au fost înscrise pe listă, iar altele, între care Bosnia și Herțegovina, Etiopia, Sri-Lanka și Tunisia au fost retrase.