Comisia investește peste 1 miliard EUR în proiecte industriale de apărare comună
Comisia Europeană a anunțat proiectele selectate pentru finanţare în cadrul Strategiei Comune de Apărare. Sunt propunerile desemnate câştigătoare după apelul de proiecte de cercetare-dezvoltare în domeniul apărării lansat anul trecut şi vor fi finanţate cu peste un miliard de euro din Fondul European de Apărare.
Laurențiu Văduva, 21.05.2024, 08:37
Anul acesta, Comisia a selectat pentru finanţare 54 de proiecte de cercetare-dezvoltare comune în sectorul apărării. Vizează domenii precum apărarea cibernetică, lupta terestră, aeriană și navală, protecția activelor spațiale sau apărarea chimică, biologică, radiologică și nucleară.
Proiectele vor fi finanţate cu suma totală de 1031 de milioane de euro din Fondul European de Apărare.
Aceste proiecte vor urma o serie de priorităţi ale Uniunii Europene, precum îmbunătăţirea analizelor pentru accesul în spațiul cosmic sau perfecţionarea tehnologiilor viitorului tanc european. De exemplu, proiectele MARTE şi FMBTech vor reuni peste 70 de actori industriali şi organizaţii de cercetare care vor lucra la platforma viitorului tanc care va fi folosit în întreaga Europă.
S-a urmărit şi îmbunătăţirea transporturilor aeriene de mari dimensiuni, esenţiale în sprijinirea rapidă a misiunilor internaţionale. Un astfel de proiect – numit E-CUAS – va reuni 24 de beneficiari din 12 state membre plus Norvegia pentru a perfecţiona apărarea împotriva dronelor.
Un alt proiect va îmbunătăţi suspensia blindatelor grele. Proiectul EDC2 va genera un prototip al corvetei europene de patrulare. Proiectul de cercetare TALOS-TWO, care va implica 8 țări, va aprofunda cercetarea în domeniul armelor cu energie dirijată bazate pe laser.
Potrivit Comisiei, succesul acestei a treia ediții a apelurilor de proiecte prin Fondul European de Apărare a demonstrat interesul puternic și în continuă creștere al industriilor europene şi al organizaţiilor de cercetare de a colabora transfrontalier și de a contribui în comun la dezvoltarea capacităților strategice ale Uniunii Europene.
Peste 230 de propuneri de proiecte au venit din partea actorilor industriali europeni, de la mari consorţii la IMM-uri; au participat aproape 600 de entităţi juridice din 26 de state membre, plus Norvegia.
Comisia va începe acum pregătirea acordului de grant cu consorțiile din spatele propunerilor selectate. Acordurile de finanțare vor fi semnate înainte de sfârșitul anului, pentru ca proiectele să poată demara.
În următorii ani, aceste proiecte de colaborare vor fi esențiale în modelarea viitorului peisaj al tehnologiei europene de apărare, întărind colaborarea transfrontalieră și capacitatea de inovare în sectorul european al apărării.