Comisia încurajează producţia agricolă ecologică
Comisia Europeană vrea ca până în 2030 un sfert din terenurile agricole din Uniune să fie folosite pentru agricultura ecologică. În acest scop a prezentat recent un plan de acţiune pentru dezvoltarea producţiei organice.
Mihaela Mihai, 01.04.2021, 14:02
Avem în momentul de față diferențe între statele membre. Austria este lider absolut în dezvoltarea fermelor ecologice, cu 26 la sută din terenurile agricole folosite în producția organică. Sunt însă și state membre în care ponderea este de doar 3 la sută și poate chiar mai mică de atât. Este cazul unor țări precum Bulgaria, România, Irlanda, Olanda sau Malta, a spus comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, la prezentarea Planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice.
Prin aceasta strategie ne propunem sa atingem ținta ca 25 la sută din terenurile agricole să fie utilizate pentru producția ecologică până în anul 2030. Este un obiectiv ambițios pentru că în prezent proporția la nivel european este de doar 8.5 la sută, a ținut să adauge el.
Beneficiile sunt și ele însă pe măsura provocărilor. Potrivit unei analize făcute de executivul comunitar, câmpurile cultivate în mod ecologic prezintă cu aproape 30 de procente mai multă biodiversitate, animalele crescute în mod ecologic se bucură de un grad mai mare de bunăstare şi primesc mai puţine antibiotice. Iar fermierii ecologici obțin venituri mai mari.
Planul de acţiune este conceput în așa fel încât să ofere agriculturii ecologice, aflată deja în creştere, instrumentele adecvate pentru a atinge obiectivul de 25%. Măsurile propuse sunt structurate în jurul a 3 axe: stimularea consumului, văzută ca un element esențial menit să-i încuraja pe fermieri să se orienteze către agricultura ecologică, sporirea producţiei şi îmbunătăţirea sustenabilităţii sectorului.
Iar pentru a atrage atenția publicului larg asupra producției organice, Comisia va organiza în fiecare an o Zi a produselor ecologice și va încuraja dezvoltarea rețelelor de turism ecologic prin intermediul unor așa numite biodistricte.
Comisia intenționează totodată să încurajeze inovarea în acest domeniu, astfel că cel puțin 30 la sută din bugetul cercetării agricole ar urma să fie folosit pentru teme specifice sectorului ecologic.
Este o șansă pe care o oferim in mod special micilor fermieri. Multe din aceste ferme aleg să fie ecologice pentru că așa își pot asigura existența. În caz contrar sunt nevoite să se închidă pentru că nu pot intra în competiție cu marii producători, care practică agricultura intensivă, a mai spus Janusz Wojciechowski.
El a încurajat totodată statele membre să elaboreze planuri naţionale de acţiune pentru a spori ponderea agriculturii ecologice la nivel naţional.