Comisia ia mai multe măsuri de sancţionare a Ungariei
Comisia Europeană a declanşat o procedură de infringement, adică de sancţionare a Ungariei pentru că are un preţ mai mic la carburanţi doar pentru maşinile înmatriculate în această ţară. Este contrar regulilor pieţei unice, spune executivul comunitar.
Mihaela Mihai, 22.07.2022, 07:04
Guvernul de la Budapesta a decis plafonarea preţurilor a în luna noiembrie a anul trecut, când inflația dădea primele semne că începe să urce.
Măsura ar fi trebuit să se aplice doar temporar, pentru 3 luni, însă tot a fost prelungită, iar din mai este valabilă doar pentru maşinile înmatriculate în Ungaria. Budapesta a motivat acest tratament diferit prin dorinţa de a împiedica aşa numitul turism transfrontalier la pompă.
Comisia Europeană nu este de acord cu această justificare şi cere autorităţilor ungare să respecte regulile europene în materie de liberă circulaţie a mărfurilor, serviciilor şi cetăţenilor şi principiul non-discriminării. Comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, crede că astfel de măsuri perturbă piața unică europeană și slăbesc mecanimele prin care Uniunea încearcă să facă față crizelor și instabilității. El a cerut Budapestei să reziste tentației de a acţiona pe cont propriu.
Deschiderea procedurii de infringement constă în transmiterea unei scrisori Budapestei, fiind prima etapă a demersului care poate duce la sesizarea justiței europene și impunerea de sancțiuni financiare. Ungaria dispune în prezent de un răgaz de două luni pentru a răspunde îngrijorărilor formulate de Bruxelles.
Între timp însă, Comisia Europeană aduce Ungaria în fața Curții de Justiţie din cauza unei legi considerate discriminatorii față de persoanele LGBT+. Aprobat în vara anului trecut, actul interzice promovarea materialelor despre homosexualitate în școli, iar premierul ungar, Viktor Orban, crede că astfel copiii sunt protejați de ceea ce el a numit propaganda sexuală.
Nu este singurul proces intentat Ungariei. Cea de-a doua acțiune în instanță a fost declanșată după ce autoritățile de la Budapesta au restricționat libertatea presei și au închis un post de radio independent, critic la adresa guvernului. În prezent, stația emite doar online.
Mai trebuie spus că Ungaria este criticată și în cel mai recent raport al Comisiei privind respectarea statului de drept în Uniunea Europeană pentru că nu a luat suficiente măsuri de îmbunătățire a independenței justiției sau pentru a asigura transparența activităților de lobby. Bruxelles consideră că este nevoie de măsuri care să garanteze libertatea presei.
Toate aceste preocupări blochează aprobarea planului de redresare a Ungariei, în valoare de peste 7 miliarde de euro.