Comisia evaluează progresele Albaniei şi Macedoniei de Nord
Albania şi Macedonia de Nord au realizat reformele necesare pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, spune Comisia Europeană. Executivul comunitar își menține totodată recomandarea privind deschiderea discuțiilor.
Mihaela Mihai, 06.03.2020, 11:21
Comisia Europeană consideră de mult timp că cele două țări sunt pregătite pentru negocierile de aderare după ce au adoptat reforme democratice. Cu atât mai mult în cazul Macedoniei de Nord, care a acceptat să își schimbe numele pentru a pune capăt disputei cu Grecia vecină.
Totuşi, la reuniunea din octombrie a șefilor de stat și de guvern din Uniune, președintele francez, Emmanuel Macron, s-a opus în ultimul moment deciziei, insistând asupra unor noi reforme şi asupra revizuirii procesului de aderare la Uniune.
Evaluările actualizate ale celor două ţări arată că ele ‘şi-au accelerat munca şi au oferit rezultate noi, tangibile şi sustenabile’ în domenii cheie, spune comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi.
Macedonia de Nord – considerată mai avansată pe calea reformelor – a făcut ‘paşi semnificativi’ pentru a-şi întări independenţa sistemului judiciar, arătând în acelaşi timp ‘un bilanţ îmbunătăţit’ în privinţa luptei împotriva corupţiei şi a crimei organizate.
Și Albania a făcut progrese în privinţa reformelor judiciare şi validării judecătorilor şi procurorilor, precum şi în lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii, ‘inclusiv în legătură cu traficul de droguri’.
Recomandarea Comisiei de a deschide negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord este în continuare valabilă . Sperăm ca și Consiliul European, care îi reunește pe șefii de stat și de guvern, să dea undă verde, a afirmat la prezentarea rapoartelor Ana Pisonero Fernandez, purtătoare de cuvânt a executivului comunitar.
Pentru ca discuțiile să înceapă cât mai curând, Comisia Europeană a propus în urmă cu o lună o revizuire a procesului de aderare. Sunt patru principii pe care se bazează proiectul de reformă: credibilitate, predictibilitate, dinamism şi un mai puternic ”ghidaj” politic, a spus comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi.
Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că Bruxelles-ul și-ar dori modalităţi mai ferme de sancţionare a ţărilor candidate la aderare dacă sunt constatate abateri de la eforturile de a se alinia standardelor europene.
Astfel, discuțiile ar putea fi suspendate cu totul sau parţial, iar anumite capitole de negociere ar fi redeschise dacă sunt constatate probleme. Ar putea fi reduse chiar finanţările din partea Uniunii.
Cu alte cuvinte, Comisia vrea ca o ţară candidată să demonstreze că își dorește cu adevărat să respecte normele şi valorile europene.