Comisia Europeană va începe livrarea de vaccinuri împotriva variolei maimuței
Acestea au fost cumpărate de Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară, iar o primă livrare, de 5 300 de doze dintr-un total de aproximativ 110 mii au ajuns în Spania.
Daniela Vasilescu, 07.07.2022, 08:27
În următoarele săptămâni și luni vor avea loc regulat și alte livrări de vaccinuri, iar in acest mod executivul comunitar vrea să se asigure că toate statele membre sunt pregătite să reacționeze la actuala situație cauzată de îmbolnăvirile cu variola maimuței. Conform Comisiei Europene, dozele de vaccin se acordă cu prioritate celor mai afectate țări din spațiul comunitar, măsura fiind stabilită împreună cu statele membre, iar dozele de vaccin sunt alocate pe bază proporțională, în funcție de populația fiecărei țări. Următoarele state care vor primi doze de vaccin vor fi Portugalia, Germania și Belgia, iar în cursul acestei luni și în luna august vor avea loc noi livrări către alte state din Uniunea Europeană.
Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides: Am mobilizat imediat toate activele sanitare ale Uniunii Europene de la începutul situației înregistrate din cauza variolei maimuței. Aceasta este o dovadă reală și tangibilă a tipului de reacție rapidă și colectivă pe care o poate oferi o Uniunea Europeană a Sănătății în acțiune. Este pentru prima dată când folosim bugetul Uniunii , în special al programului Uniunii Europene pentru sănătate, pentru a răspunde unei urgențe de sănătate și pentru a cumpăra direct vaccinuri pentru statele membre împotriva variolei maimuței.
Programul Uniunii Europene pentru sănătate este unul dintre principalele instrumente de pregătire a drumului către o uniune europeană a sănătății și reunește toate statele membre ale spațiului comunitar, Norvegia și Islanda. Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară, prin care au fost cumpărate primele doze de vaccin împotriva variolei maimuței, a fost înființată în luna octombrie a anului trecut cu scopul de a înlocui abordările ad-hoc ale răspunsului la pandemii cu o structură permanentă. Aceasta este dotată cu instrumente și resurse adecvate pentru a planifica în avans acțiunile Uniunii Europene în caz de urgențe sanitare.