Comisia Europeană salută intrarea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen
Săptămâna trecută a adus o decizie istorică pentru noi: intrarea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Decizia a fost salutată imediat de politicienii de la București, dar și de europarlamentarii români.
Luminița Voinea, 17.12.2024, 10:14
Pe deplin în Schengen, acolo unde vă este locul, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, imediat după decizia aderării complete a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
“Ziua de 12 decembrie este o zi de bucurie pentru toți bulgarii și românii și pentru întreaga noastră Uniune. Ambele state membre vor intra pe deplin în cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Este un pas important pentru toți cetățenii și toate întreprinderile din Europa. Vom profita astfel împreună de beneficiile unei Uniuni mai puternice și mai conectate”, a adăugat von der Leyen în declarația oficială a Comisiei Europene.
În document, Executivul european salută decizia unanimă luată de Consiliul de Justiție și Afaceri Interne de a elimina controalele la frontierele terestre interne cu România și Bulgaria, începând de la 1 ianuarie 2025. Astfel se consolidează și mai mult atât spațiul Schengen, cât și piața internă, intensificându-se călătoriile, comerțul și turismul.
În practică, intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen înseamnă că cei care vor să călătorească spre vestul continentului nu vor mai fi controlaţi la graniţa dintre ţara noastră şi Ungaria. La fel, dacă vrem să călătorim spre sudul Europei, spre Grecia de exemplu, nu vom mai fi opriţi nici la graniţa cu Bulgaria şi nici la cea dintre Bulgaria şi Grecia.
Aderarea la Schengen ne va oferi nu doar eliminarea orelor de cozi la frontiere când călătorim în vacanţe, ci şi avantaje economice. Printre acestea transportul de marfă, care va fi mai eficient şi mai puţin costisitor.
Vicepreşedintele Parlamentului European, Victor Negrescu, punctează beneficiile economice și politice pentru România: Putem să vorbim de un boost economic de aproximativ 2% din PIB, o creştere economică care va dura în următorii 10 ani, alimentată de aderarea noastră la zona de liberă circulaţie. Şi avem şi un beneficiu politic. E un argument împotriva anti-europenilor care în ultimele luni au spus că România nu va intra în Spaţiul Schengen şi că Europa nu vrea România, ori Europa vrea România. Ţara noastră are nevoie de această apartenenţă la Uniunea Europeană.
Pentru primele şase luni, până în iulie 2025, vom avea un regim de controale alternative sau prin sondare la granițe, ca o măsură de siguranţă pentru a se observa cum funcţionează libera trecere.