Comisia Europeană: Revocarea cadrului antitrust temporar ca răspuns la pandemia de COVID-19
Comisia Europeană a decis să revoce cadrul antitrust temporar ca răspuns la pandemia de COVID-19, având în vedere relativa îmbunătăţire a situaţiei în raport cu criza sanitară din Europa.
Arina Petrovici-Matei, 11.10.2022, 08:41
Îmbunătăţirea situaţiei sanitare din Europa şi relaxarea restricţiilor au determinat Comisia Europeană să îşi revoce cadrul antitrust temporar instituit, ca răspuns la pandemia de COVID-19. Cadrul temporar, adoptat la 8 aprilie 2020, a stabilit criteriile urmate de Comisie la evaluarea proiectelor de cooperare menite să remedieze penuria de produse şi servicii esenţiale pe durata epidemiei de COVID-19. De asemenea, acest cadru a oferit Bruxellesului posibilitatea de a da întreprinderilor asigurări în scris (prin scrisori de conformitate ad-hoc) pentru proiecte specifice şi bine definite de cooperare care intră în domeniul de aplicare al cadrului.
Comisia Europeană a considerat că este indicat să revoce cadrul temporar, deoarece, în stadiul actual, nu mai există circumstanţele excepţionale şi provocările conexe în care se poate dovedi necesar ca întreprinderile să coopereze între ele pentru a atenua efectele crizei sanitare – relevă un comunicat al Executivului comunitar. În cazul unei deteriorări bruşte şi neaşteptate a situaţiei sanitare şi al perturbărilor conexe ale aprovizionării cu produse şi servicii esenţiale, întreprinderile pot solicita orientări în temeiul Comunicării revizuite privind orientările informale.
Bruxellesul aminteşte, în legătură cu cadrul antitrust temporar ca răspuns la pandemia de COVID-19, că Executivul comunitar a adresat, la 8 aprilie 2020, o scrisoare de conformitate către Medicamente pentru Europa – o asociație de producători de medicamente – și către întreprinderile participante, vizând un proiect de cooperare voluntară menit să abordeze problema riscului ca Uniunea Europeană să se confrunte cu o penurie de medicamente esențiale folosite în spitale pentru tratarea pacienților cu coronavirus. La 25 martie 2021, Comisia a emis o nouă scrisoare de conformitate, adresată co-organizatorilor unui eveniment paneuropean de stabilire de contacte care avea ca obiectiv eliminarea blocajelor din producția actuală de vaccinuri împotriva COVID-19 și accelerarea utilizării capacităților suplimentare disponibile în întreaga Europă. În prezent, situaţia sanitară la nivel european nu mai necesită astfel de instrumente.