Comisia Europeană propune statelor membre un plan de reînarmare a Europei
În fața noilor provocări privind securitatea, cu care se confruntă Uniunea Europeană, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat un plan de reînarmare a Europei în cinci puncte. Potrivit acestuia, vor putea fi disponibilizate fonduri de 800 de miliarde de euro și va fi posibilă creșterea cheltuielilor pentru apărare a statelor membre fără a declanșa procedura de deficit excesiv.

Luminița Voinea, 07.03.2025, 09:35
Europa se află la o răscruce și trebuie să se apere singură printr-o creştere masivă a cheltuielilor pentru apărare dar şi prin ajutarea Ucrainei să obţină o pace durabilă şi corectă, afirma ieri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înaintea unui summit de urgenţă al UE pe teme de securitate.
Pe fondul incertitudinilor tot mai mari în problema securităţii, Comisia Europeană propune statelor membre un plan de reînarmare continentală, care ar putea mobiliza fonduri în valoare de 800 de miliarde de euro în următorii patru ani.
Planul are cinci puncte. Primul punct se referă la folosirea finanțărilor publice pentru apărare. Astfel statele membre vor putea permite creșterea cheltuielilor de apărare fără a declanșa procedura de deficit excesiv. Potrivit calculelor, dacă statele membre cresc cu 1,5 % din PIB cheltuielile de apărare, se va crea un spațiu financiar de 650 miliarde de euro pentru o perioadă de 4 ani.
Al doilea punct îl constituie împrumuturi pentru proiecte comune de apărare europeană, în valoare de 150 de miliarde de euro. Echipamentele vor putea fi achiziționate de statele membre împreună.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: “Aici este vorba de a cheltui mai bine şi de a investi împreună pentru capabilităţi paneuropene, cum ar fi apărarea aeriană, sisteme de artilerie, rachete, drone, dar şi în domeniul cibernetic sau al mobilităţii militare. Acest instrument va ajuta statele membre să creeze cererea pentru industrie, iar cu aceste echipamente vom creşte masiv şi ajutorul pentru Ucraina”.
Al treilea punct din planul de reînarmare a Europei se referă la folosirea bugetului UE pentru a direcționa mai multe fonduri pentru investițiile de apărare pe termen scurt. Vorbim aici despre posibilitatea statelor membre de a utiliza fondurile de coeziune pentru proiecte de apărare.
Punctele patru și cinci se referă la capitalul privat, în strânsă legatură cu împrumuturi din partea Băncii Europene de Investiţii.
Astfel, reînarmarea Europei va disponibiliza 800 miliarde de euro pentru apărare.