Comisia Europeană pregătește reforme pe piața electricității
Uniunea Europeană pregătește o reformă structurală a pieței energiei electrice, anunță șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen.
Mihaela Mihai, 09.09.2022, 08:40
Regulile după care funcționează în prezent piața europeană de electricitate au fost puse în practică treptat de la sfârșitul anilor 90, mai precis din 1998. În timp și-au arătat limitele, iar de la sfârșitul anului trecut, când inflația a început să crească, au fost tot mai mult criticate de statele membre. Nemulțumirile au fost amplificate de războiul din Ucraina, de problemele apărute în aprovizionarea cu gaze și petrol din Rusia, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că este nevoie de o schimbare:
Să punem capăt dependenței de combustibilii fosili din Rusia este doar un prim pas pe care trebuie să îl facem. Creșterea explozivă a prețurilor ne-a arătat limitele actualului design al pieței de energie. A fost conceput într-un context foarte diferit și în scopuri extrem de diferite de cele actuale. Nu mai este potrivit.
Și tot Ursula von der Leyen a ținut să adauge:
Acesta este motivul pentru care lucrăm în prezent la o intervenție de urgență și la o reformă structurală a pieței. Avem nevoie de un nou model care să funcționeze cu adevărat și să ne aducă echilibru.
Mai multe detalii despre reformele avute în vedere ar urma să fie prezentate în discursul despre Starea Uniunii pe care Ursula von der Leyen îl va susține miercuri în Parlamentul European.
Potrivit actualelor reguli, toți producătorii de curent – de la cei pe bază de combustibili fosili la cei din surse eoliene sau solare – oferă pe piață energie la un preț calculat în funcție de costurile pe care le au. Are loc o licitație care începe de la cele mai ieftine resurse – cele regenerabile – și se termină cu cele mai scumpe, de obicei gazele naturale. Invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea puternică a prețului gazelor naturale. Și în consecință la facturi tot mai mari la energie.
Pentru cancelarul austriac Karl Nehammer, o soluție ar fi decuplarea prețului energiei electrice de cel al gazului. O măsură cu care România, Grecia, Spania sau Portugalia sunt de acord și care va fi discutată la reuniunea de astăzi a miniștrilor europeni ai energiei.
O altă propunere ar fi investiții mai mari în capacități de producere a curentului din surse regenerabile, dar care au nevoie de materii prime rare , precum litiu, siliciu sau așa numitele pământuri rare.Toate aceste resurse provin în principal din China. Iar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenția că dependenţa de gazul şi petrolul rusesc nu trebuie înlocuită cu o altă dependenţă, cea faţă de resursele din China.
Trebuie să ne asigurăm că accesul la aceste produse nu va fi folosit pentru a ne şantaja. Trebuie să diversificăm aprovizionarea şi să stabilim noi legături cu furnizori de încredere, a avertizat președinta Comisiei Europene. Ea a mai anunțat că va face în curând o vizită în Canada, ţară care are programe de extracţie a pământurilor rare.