Comisia Europeană lansează Observatorul și forumul UE privind tehnologia blockchain
Comisia Europeană a lansat Observatorul și forumul comunitar privind tehnologia blockchain. Ele vor promova actorii europeni din sector și va consolida cooperarea Uniunii Europene cu diversele părți interesate implicate în activități de tip blockchain.
Arina Petrovici-Matei, 13.02.2018, 14:15
Tehnologiile blockchain stochează blocuri de informații care sunt distribuite la nivelul unei întregi rețele şi reprezintă un progres major în domeniu, întrucât asigură un nivel ridicat de trasabilitate și securitate a tranzacțiilor economice online. Se estimează că aceste tehnologii vor avea un impact semnificativ asupra serviciilor digitale și vor transforma modelele de afaceri dintr-o gamă largă de domenii, precum sănătatea, asigurările, finanțele, energia, logistica, gestionarea drepturilor de proprietate intelectuală și serviciile guvernamentale.
Mariya Gabriel, comisarul pentru economie și societate digitală, a apreciat că tehnologia blockchain rescrie regulile jocului și şi-a exprimat dorinţa ca Europa să fie unul dintre actorii-cheie care o dezvoltă: Reflectă ambiţia noastră de a întări rolul conducerii europene. Ne va ajuta să supraveghem cu atenţie evoluţiile tehnologice şi să consolidăm angajamentul nostru cu părţile implicate. Observatorul Uniunii Europene privind tehnologia blockchain va trebui să devină unul dintre cele de referinţă la nivel mondial şi, totodată, sursă de educaţie şi de inspiraţie. În plus, va construi un forum deschis pentru tehnologiile blockchain, pentru industie, pentru autorităţile publice, pentru factorii de decizie ca să discute şi să dezvolte idei şi direcţii noi.
Comisarul Mariya Gabriel a mai spus că trebuie creată o piață unică digitală pentru tehnologia blockchain, care să aducă beneficii tuturor europenilor, și nu un mozaic de inițiative disparate. Iar Observatorul și forumul comunitar privind tehnologia blockchain reprezintă un pas important în această direcție.
La rândul său, vicepreședintele pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, a declarant că tehnologiile blockchain pot contribui la reducerea costurilor, sporind totodată încrederea, trasabilitatea și securitatea. Aceste tehnologii au un potențial enorm de a face mai sigure tranzacțiile sociale și economice online, asigurând protecția împotriva unor eventuale atacuri și eliminând necesitatea unui intermediar.
Iar Valdis Dombrovskis, vicepreședintele responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a estimat că dintre numeroasele tehnologii care impulsionează în acest moment inovarea în domeniul digital, blockchain are potențialul de a avea un impact cu adevărat transformator asupra serviciilor și piețelor financiare.
Comisia Europeană finanțează din 2013 proiecte în domeniul tehnologiei blockchain prin programele de cercetare ale Uniunii Europene PC7 și Orizont 2020. Până în 2020, va finanța proiecte care ar putea fi bazate pe tehnologiile blockchain, în valoare de până la 340 de milioane de euro.