Comisia Europeană își intensifică lupta împotriva traficului de droguri
Capturile de cocaină din Uniunea Europeană au atins niveluri record, cu un volum de peste 300 de tone confiscate doar în 2021, atrage atenţia Comisia Europeană.
Mira Gomboș, 19.10.2023, 08:09
Comerțul cu droguri este una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității cu care se confruntă Uniunea Europeană în prezent, iar activitățile rețelelor infracționale au evoluat în ceea ce privește amploarea, complexitatea și consecințele violente. De aceea, subliniază Comisia Europeană, combaterea criminalității organizate și a traficului de droguri este o prioritate pentru blocul comunitar, pentru statele sale membre și pentru partenerii internaționali.
Executivul comunitar propune Parlamentului European și Consiliului să aprobe în integralitate acțiunile prioritare și măsurile pe termen mediu și lung prevăzute într-o foaie de parcurs care stabilește acțiuni concrete în patru domenii prioritare.
Primul se referă la o nouă Alianță portuară europeană, pentru a spori reziliența porturilor la infiltrarea infracțională prin consolidarea activității autorităților vamale, a autorităților de aplicare a legii și a actorilor publici și privați din porturile din întreaga Uniune. Verificările ar urma să se facă prin intermediul unor aparate de scanare și al unor echipamente de ultimă generație.
O altă măsură vizează dezmembrarea rețelelor infracționale cu grad ridicat de risc, prin facilitarea anchetelor financiare și digitale, cartografierea celor mai mari rețele infracționale, consolidarea cooperării dintre procurorii și judecătorii specializați și utilizarea semnalizărilor din Sistemul de informații Schengen.
Cel de-al treilea domeniu cuprinde măsuri de prevenire a criminalității organizate, prin schimbul de bune practici și orientări între statele membre pentru a împiedica infiltrarea acestor grupuri în societate și în economia legală, a opri grupurile infracționale să recruteze tineri și a îmbunătăți siguranța și sănătatea publică, precum și pentru a limita mai eficient accesul la substanţele interzise.
În sfârşit, a patra prioritate se referă la colaborarea cu partenerii internaționali, pentru a face față amenințării globale, inclusiv prin consolidarea schimbului de informații, prin operațiuni comune pe principalele rute ale traficului de droguri și prin consolidarea cooperării în materie de asigurare a respectării legii și a cooperării judiciare cu țările din afara UE.