Comisia Europeană intenționează să achiziționeze încă 300 de milioane de doze de vaccin
Comisia Europeană le cere statelor membre să aprobe achiziționarea a încă 300 de milioane de doze de vaccinuri produs de Pfizer și BioNTech, primul care a fost aprobat în țările UE.
Cătălin Gomboș, 11.01.2021, 10:15
Uniunea Europeană a dat până acum undă verde la două vaccinuri, ambele bazate pe tehnologia ARN Mesager – primul produs de Pfizer și Bio NTech, cel de-al doilea, de Moderna. Se așteaptă și aprobarea rapidă a vaccinului Astra Zeneca și vor urma, probabil, și altele, dat fiind că au fost rezervate în total 2,3 miliarde de doze, de la candidații cei mai promițători, atât pentru țările UE cât și pentru cele din vecinătatea sa.
UE are deja un contract ferm pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze din vaccinul Pfizer și a decis să comande încă 200 de milioane, cu posibilitatea suplimentării cu încă 100 de milioane.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că 75 de milioane de doze din noua tranșă comandată vor fi disponibile începând cu trimestrul doi al anului, iar restul vor fi livrate în trimestrele 3 și 4.
Avantajele acestor vești bune sunt că avem deja un contract, astfel încât nu mai este nevoie de negocieri care pot lua timp. Este un vaccine testat, așa că toată procedura de autorizare a fost deja parcursă. Statele membre îl cunosc, așa că știu cum trebuie manipulat, știu ce logistică implică, iar asta dă certitudine planificării, și dă un impuls suplimentar vaccinării în Uniunea Europeană și in vecinătatea acesteia. Știți deja și o altă veste bună, Comisia a autorizat miercuri un al doilea vaccin, Moderna, ceea ce înseamnă că în total, cu aceste două vaccinuri, ne-am asigurat deja dozele necesare pentru a vaccina 380 de milioane de persoane, ceea ce înseamnă 80% din din populația europeană. Alte vaccinuri vor veni în săptămânile și lunile următoare.
Ursula von der Leyen a adăugat că europenii vor avea suficiente vaccinuri într-un interval de timp bun, ceea ce demonstrează că strategia adoptată a fost una corectă și că puterea de cumpărare comună a statelor membre le-a permis să-și asigure un portofoliu mare de vaccinuri, mai ales că vara trecută nu știa nimeni care dintre vaccinurile aflate în lucru vor fi terminate.
Campania de vaccinare în Europa ar putea să dureze destul de mult, chiar dacă serul va sosi într-un ritm susținut. Majoritatea statelor membre au început vaccinarea pe 27 decembrie cu excepția câtorva – unele au furat startul, iar Olanda și-a lansat Campania doar pe 6 ianuarie. Totuși, după primele zece zile, procentul celor vaccinați era destul de mic, țara cea mai eficientă fiind Danemarca, care și-a imunizat în acest interval 1,1% din populație. La polul opus se aflau, după primele zece zile, Franța, Irlanda și Austria, care vaccinaseră 0,1% din populație, în timp ce media europeană era de sub 0,4%.