Comisia Europeană ia măsuri pentru combaterea abuzurilor fiscale
Comisia Europeană dorește o fiscalitatea echitabilă și simplificată pentru investitori. Prin noile măsuri adoptate recent, Comisia vrea să ușureze viața investitorilor, a intermediarilor financiari și a autorităților fiscale naționale.
Luminița Voinea, 21.06.2023, 08:50
Comisia Europeană este decisă să promoveze o impozitare mai echitabilă, să combată frauda fiscală și să sprijine investițiile transfrontaliere în întreaga Uniune. Toate acestea, prin îmbunătățirea procedurilor privind impozitul reținut la sursă.
Acest tip de impozit se referă la situația în care un investitor rezident într-un stat membru al UE este obligat să plătească impozit pe dobânzile sau dividendele obținute într-un alt stat membru. În această situație se regăsesc, adesea, investitorii transfrontalieri.
Astfel, mai multe state membre ale Uniunii Europene au semnat convenții care sa evite impozitarea de două ori a aceleiași persoane sau societăți. Datorită acestor convenții, investitorii transfrontalieri pot depune o cerere de rambursare pentru orice impozit excedentar plătit în alt stat membru.
Măsurile propuse acum două zile vor ușura viața investitorilor, a intermediarilor financiari și a autorităților fiscale naționale.
Astfel, apare certificatul comun de rezidență fiscală digitală la nivelul întregii Uniuni Europene, careva face ca procedurile de reducere a impozitului reținut la sursă să fie mai rapide și mai eficiente. De exemplu, investitorii vor avea nevoie de un singur certificat pentru a solicita mai multe rambursări în cursul aceluiași an calendaristic.
Apar și două proceduri accelerate,care completează procedura standard de rambursare existentă.Se estimează că acestea le vor permite investitorilor să economisească aproximativ 5,17 miliarde EUR pe an.
A treia măsură se referă la obligația de raportare standardizată, care va permite administrațiilor fiscale să detecteze potențialele abuzuri.
Intermediarii financiari certificați vor avea obligația să raporteze plata dividendelor sau a dobânzilor către administrația fiscală relevantă, astfel încât aceasta să poată urmări tranzacția.
Marii intermediari financiari din UE vor fi obligați să se înscrie într-un registru național.
Propunerile vor ajuta la garantarea faptului că investitorii transfrontalieri nu sunt impozitați, oferind astfel un impuls atât de necesar piețelor europene de capital, spune Paolo Gentiloni, comisar pentru economie.