Comisia Europeană dă asigurări că va sprijini în continuare sectorul agroalimentar al UE
Comisia Europeană promite că va continua să sprijine sectorul agroalimentar, afectat puternic de actuala pandemie de coronavirus.
Mihaela Mihai, 30.03.2020, 10:47
În primul rând, Comisia Europeană continuă să monitorizeze îndeaproape toate pieţele agricole şi comerţul cu produse alimentare.
În contextul pandemiei de coronavirus, fermierii şi producătorii se confruntă cu dificultăţi şi cu o presiune crescândă, recunoaște executivul comunitar care și-a făcut o prioritate din asigurarea securităţii alimentare şi a unui lanţ eficient de aprovizionare cu alimente în întreaga Uniune.
Ne confruntăm cu o criză fără precedent şi le sunt recunoscător fermierilor şi producătorilor noştri pentru eforturile continue pe care le depun, în pofida dificultăţilor şi a presiunii crescânde,a afirmat recent comisarul european pentru agricultură la o videoconferință cu miniștrii de resort din statele membre.
Încă de la începutul crizei, Comisia Europeană a adoptat o serie de măsuri pentru sprijinirea sectorului agroalimentar. Este vorba, printre altele, de prelungirea perioadei de depunere a cererilor de plată în cadrul politicii agricole comune.
Noul termen-limită este acum 15 iunie, în loc de 15 mai. În plus, fermierii beneficiază de mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte completarea cererilor, în aceste vremuri dificile şi fără precedent.
De asemenea, în temeiul noului Cadru temporar pentru ajutoare de stat, fermierii pot beneficia de un ajutor de cel mult 100 de mii euro , iar societăţile de prelucrare şi de comercializare a alimentelor pot beneficia de un ajutor maxim de 800 de mii euro. Sumele pot fi completate de ajutoarele de minimis, sprijin acordat de statele membre specific sectorului agricol, care poate fi acordat fără aprobarea prealabilă a Comisiei Europene.
Plafonul aferent acestor ajutoare a fost majorat recent la 20 de mii de euro (şi chiar până la 25 de mii de euro în anumite cazuri). Aşadar, în temeiul cadrului temporar, sprijinul total care poate fi acordat unei ferme poate ajunge la 120 de mii euro, chiar la 125 de mii de euro.
În același timp, Comisia Europeană promite să îşi coordoneze îndeaproape deciziile cu cele ale statelor membre pentru a asigura funcţionarea pieţei unice a bunurilor prin crearea ‘culoarelor verzi’. Pe aceste ‘culoare verzi’ controalele la trecerea frontierei nu ar trebui să depăşească 15 minute.
Actuala președinție croată a Consiliului Uniunii Europene crede însă că este nevoie de mai mult sprijin acordat în funcție de nevoile specifice fiecărei țări în parte. În plus, mulți fermieri se plâng de faptul că nu au forță de muncă și nici nu mai pot aduce lucrători sezonieri din străinătate odată cu închiderea frontierelor.