Comisia Europeană creează un cadru de sprijin pentru economie
Economia are de suferit în urma pandemiei de coronavirus. Comisia Europeană a adoptat zilele trecute un cadru temporar pentru ca statele membre să poată ajuta companiile printr-o mai multă flexibilitate în acordarea ajutoarelor de stat.
Mihaela Mihai, 27.03.2020, 12:21
Cadrul temporar se bazează pe un articol al Tratatului de funcționare a Uniunii Europene şi pleacă de la realitatea că întreaga economie se confruntă cu o perturbare gravă.
Sunt cinci tipuri de ajutoare pe care guvernele și autoritățile statelor membre le pot acorda companiilor.
Este vorba în primul rând de granturi directe, avantaje fiscale selective și plăți în avans: statele membre vor putea să instituie scheme care să permită acordarea unei finanțări de până la 800 de mii de euro unei întreprinderi pentru a răspunde nevoilor urgente de bani lichizi.
Pot fi oferite de asmenea garanții de stat pentru împrumuturile luate de întreprinderi de la bănci: statele membre vor fi în măsură să furnizeze garanții de stat pentru a se asigura că băncile continuă să acorde împrumuturi clienților care au nevoie.
Cadrul prevede de asemenea împrumuturi publice subvenționate pentru întreprinderi: statele membre vor putea acorda întreprinderilor împrumuturi cu rate ale dobânzilor favorabile. Aceste împrumuturi pot ajuta întreprinderile să acopere nevoile imediate atât de capital circulant, cât și de investiții.
Sunt luate de asemenea în calcul garanții pentru băncile care direcționează ajutorul de stat către economia reală: unele state membre intenționează să se bazeze pe capacitățile de creditare existente ale băncilor și să le utilizeze drept canal de sprijin pentru întreprinderi, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii.
Nu în ultimul rând cadrul oferă statelor membre posibilitatea de asigura creditele la export pe termen scurt.
Vicepreședinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager, responsabilă de politica în domeniul concurenței, spune că trebuie acționat rapid şi în mod coordonat pentru a limita impactul cât mai mult.
Cadrul temporar vine în completarea altor numeroase posibilități aflate deja la dispoziția statelor membre pentru a atenua impactul socio-economic al pandemiei. De exemplu, statele membre pot amâna plata anumitor impozite şi pot subvenționa șomajul tehnic în toate sectoarele). De asemenea, pot fi corda compensații întreprinderilor pentru pagubele suferite din cauza pandemiei.
De asemenea, statele membre pot acționa imediat prin intermediul unor măsuri de sprijin public care sunt puse la dispoziția tuturor întreprinderilor, cum ar fi subvențiile salariale, suspendarea plății impozitului pe profit și a taxei pe valoarea adăugată sau a contribuțiilor sociale.
Cadrul va fi în vigoare până la sfârșitul anului. Comisia nu exclude însă posibilitatea ca durata să fie extinsă.