Comisia Europeană cere statelor membre să se pregătească pentru orice scenariu în cazul Brexit
Comisia Europeană cere statelor membre ale Uniunii să-şi intensifice pregătirile și să ia în calcul orice scenariu al ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar.
Mihaela Mihai, 03.08.2018, 09:50
Comisia Europeană cere statelor membre ale Uniunii să-şi intensifice pregătirile și să ia în calcul orice scenariu al ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar.
Pe 30 martie anul viitor, Regatul Unit nu va mai face parte din Uniune şi va deveni o ţară extracomunitară, iar acest lucruva avea efecte asupra cetăţenilor, întreprinderilor şi administraţiilor publice. Sunt cuvintele cu care Comisia Europeană își începe mesajul transmis statelor membre.Iar efectele vor fi extrem de variate de la noi controale la frontieră, la valabilitatea diplomelor și certificatelor până la norme diferite pentru transferurile de date.
În aceste condiții, Comisia Europeană le cere statelor membre, dar și companiilor din sectorul privat să accelereze ritmul pregătirilor. Pregătirea pentru retragerea Regatului Unit nu este numai responsabilitatea instituţiilor europene, ci este un efort comun la nivel comunitar, naţional şi regional, insistă Bruxelles-ul.
Două scenarii principalesunt vehiculate.Într-un prim scenariu, dacă Uniunea și Marea Britanie ajung la un acord de retragere, iar documentul este ratificat până pe 30 martie anul viitor, va exista o perioadă de tranziție de un an și 9 luni. Acest lucru înseamnă cădreptul comunitar va înceta să se aplice Regatului Unit şi în Regatul Unit la 1 ianuarie 2021.
În cel de-al doilea scenariu, dacă acordul de retragere nu este ratificat înainte de 30 martie, nu va exista nici o perioadă de tranziţie, iar dreptul european va înceta să se aplice în Marea Britanie chiar din acea zi.
Totul depinde acum de capacitatea Marii Britanii și a Uniunii de a încheia în octombrie negocierile privind acordul de retragere, așa cum s-au angajat. Iar termenul limită a fost stabilit pentru ca documentul să poată fi prezentat parlamentului britanic și celui European spre ratificare.
Mai este puțin timp și trebuie să facem două lucruri: să finalizăm acordul de retragere, iar noi nu suntem încă acolo, şi să pregătim o declaraţie politică privind viitoarea noastră relaţie post-Brexit’‘, a avertizat, negociatorul european, Michel Barnier. Și tot el insistat: În ceea ce priveşte acordul de retragere este urgent să se convină asupra unui cadru de securitate juridic pentru Irlanda şi Irlanda de Nord. Avem nevoie de o poliţă de asigurare.Iar în privința viitoarei noastre relații, Uniunea a propus în martie un parteneriat fără precedent în domeniul economiei și al comerțului, cu un ambițios Acord de liber schimb care să respecte integritatea pieței unice, dar și în materie de securitate internă și externă.
Un Brexit fără un acord comercial ar provocațărilor Uniunii pagube termen lung echivalente cu aproximativ 1,5 la sută din PIB-ul anual, potrivit studiu al Fondului Monetar Internaţional, citat de Reuters. Pagubele reprezintă echivalentul a aproximativ 250 de miliarde de dolari.
Între timp, premierul britanic, Theresa May, a anunţat că ea personal va conduce de acum încolo negocierile cu Uniunea Europeană.